Ključna vprašanja pri nakupu franšize

Avtor: Nives Pahor | Objava: 08.08.2006

Preden se odločite za nakup franšize, poiščite odgovore na nekaj pomembnih vprašanj, povezanih zlasti z denarjem.



Ljudje imajo različne razloge, zakaj se odločijo za vstop v franšizni posel. Toda ne glede na razlog si morajo v procesu izbire franšizne verige in dejavnosti odgovoriti na številna vprašanja, med katerimi so prav vprašanja povezana z denarjem oziroma financami ena najpomembnejših. Poglobljen pregled lastnega finančnega stanja, finančnega stanja franšiznega podjetja ter finančnih napovedi za franšizo lahko ponudi jasnejšo sliko stanja, ki lahko precej olajša dokončno odločitev.  

V nadaljevanju članka vam ponujamo nekaj pomembnejših vprašanj, povezanih z denarjem oziroma financami, na katera je priporočljivo, da najdete odgovor, preden se dokončno odločite za to ali ono franšizo.  

1. Koliko denarja lahko zaslužim s to franšizo?
To je gotovo eno prvih finančnih vprašanj, ki si jih morate zastaviti, če se odločate za nakup franšize. Odgovor je seveda odvisen od številnih dejavnikov, a običajno je, da tipičen franšizij ne začne ustvarjati dobička pred drugim oziroma tretjim letom poslovanja. To je zelo pomemben podatek. Vsekakor najlaže dobite realen odgovor na to vprašanje tako, da vprašate franšizije, ki so v poslu že več let. Ti vam lahko postrežejo z informacijami iz prakse o tem, v kolikšnem času so dosegli točko, ko so pokrili izgubo in začeli ustvarjati dobiček, in seveda, koliko zaslužijo danes. Pri tem pa morate upoštevati tudi dejstvo, da na dobičkonosnost vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so na primer lokacija, način trženja, prijaznost zaposlenih, kako ste kot lastnik vključeni v poslovanje franšize in podobno.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *