Klobuk gor

Avtor: Renata Rudolf | Objava: 05.03.2010

Trend pokrival se vrača tudi v poslovno modo.


Baretka s klasičnim šanelčkom za modne podjetnice (Oscar De La Renta 2010)

Že kar nekaj let je v modnih zapovedih prisotno pokrivalo: od klasičnih klobukov fedora za mrzle, vetrovne dni in slamnikov panama za poletje do baretk, ki so hit te zime, še posebno v ženski garderobi, in do raznih pletenih kap, ki spominjajo na babičino pletenje domače volne. 
 
Fedora ali trilby
 
Vedno bolj popularni pokrivali sta fedora in trilby – klobuka klasičnega videza z ozkimi krajci, ki ju nosijo tako poslovneži kot postavljalci trendov, tako moški kot ženske. Razlika med njima je v širini krajcev (trilby ima ožje krajce), zavihku zadaj (pri trilbyju je bolj zavihan navzgor) ter v vdrtinah spredaj na kroni, ki pripadajo fedori.
 
Pravi klobuk fedora oziroma trilby je narejen iz najfinejše volnene polsti, v zadnjem času pa izdelujejo tovrstne klobuke tudi iz drugih materialov, kot so navadno tkano blago s posebno obdelavo. Lahko pa so sešiti tudi iz slame.
 
Prvotno se je fedora pojavljala na ženskih glavah (priljubljena je postala zaradi igralke Sarah Bernhardt), po letu 1920 pa so si jo prisvojili moški in jo pridno nosili vse do 70. let prejšnjega stoletja, ko je zašla v zaton. V osemdesetih letih so to vrsto klobuka znova obudili Michael Jackson, Indiana Jones (kavbojska različica fedore) in The Blues Brothers. Fedoro najraje povezujejo z gangstersko in filmsko modo 40., 50. in 60. let, največja legenda s klobukom na glavi pa je bil vsekakor Frank Sinatra. Fedora se velikokrat nosi v kombinaciji s trenčkotom – dežnim plaščem, katerega je proslavil Humphrey Bogart v slavni Casablanci. Fedora se krasno poda h kravati in klasični moški dvodelni ali celo trodelni obleki, saj tudi telovnik doda svoj osebni pečat.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *