Kmalu novi razpisi državnega sklada

Avtor: | Objava: 12.01.2004



Javni sklad Republike Slovenije za razvoj malega gospodarstva (JSMG) je za to leto pripravil več novih finančnih spodbud za podjetja. Tako bodo v sodelovanju s poslovnimi bankami in Evropskim investicijskim skladom začeli izvajati novo garancijsko shemo. Z njo želijo zagotoviti garancije za mikro in mala podjetja in tako odpraviti eno največjih ovir za pridobivanje bančnih posojil.  

Direktor JSMG Boris Pfeifer kot možno novost napoveduje tudi oblikovanje sklada tveganega kapitala, ki bi ga ustanovili skupaj z bankami in drugimi finančnimi ustanovami. S sredstvi novega sklada bi spodbudili lastniško financiranje malih in srednje velikih podjetij. Novost bi bila dobrodošla, saj vemo, da kljub velikim napovedim vlagateljev pri nas še vedno ni večje ponudbe tveganega kapitala. 

Poleg novosti bo JSMG letos nadaljeval z dosedanjimi spodbudami za malo gospodarstvo. Že v prihodnjih dveh mesecih naj bi objavil razpis za ugodnejša dolgoročna investicijska posojila in za garancije za posojila. Prav tako bodo letos ponovno na voljo posebno ugodna posojila za podjetnike začetnike. Delujoča podjetja pa že zdaj opozarjamo na razpis za dodelitev nepovratnih sredstev oziroma dotacij za večje razvojne naložbe za povečanje dodane vrednosti.  

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *