Ko izbiramo luči

Avtor: Nina Belopavlovič | Objava: 07.11.2011

Z jesenjo se dnevi skrajšajo in celo del delovnega časa preživimo v temi. Takrat se navadno zavemo, da je v naših poslovnih prostorih treba zamenjati žarnico, ali ugotovimo, da miza, ki smo jo v poletni vročini odmaknili od okna globlje v prostor, nima več dovolj svetlobe za delo.


Del svetlobe se najprej odbije od sten in stropa in šele nato doseže delovno površino. (Vir: Waldmann)

Svetloba je življenjsko pomembna, od nje je odvisno naše dobro počutje, zdravje in hkrati tudi dojemanje prostora okoli nas. Saj veste, ponoči je vsaka krava črna, prostor brez svetlobe pa hitro postane siv, odbijajoč in v njem se počutimo neprijetno. Vendar dobra svetloba ne pomeni nujno veliko svetlobe, bolj pomemben je izbor svetil in njihova razporeditev v prostoru.  

Kadar izbiramo svetila, ki naj bi zagotovila primerno osvetlitev delovnih površin, govorimo o delovni svetlobi. Pri tem ni pomembno, ali osvetljujemo kuhinjski pult, šivalni stroj ali stružnico v delavnici. Vsako opravilo zahteva svoje svetlobne pogoje. Za osvetljevanje so še posebej zahtevne pisarne. Danes namreč večino pisarniškega dela opravimo za računalnikom, kar zahteva drugačno osvetlitev delovnega mesta kakor klasična pisarniška opravila. Včasih je bilo dovolj osvetliti pisalno mizo, ostanek prostora pa je bil lahko tudi temačen in slabo osvetljen, vendar to ni motilo delovnega procesa.  

Pri osvetljevanju prostorov ne smemo pozabiti na težave, povezane z viri svetlobe, njihovim položajem ali samim pohištvom. Ko se odločamo za stekleno mizo ali pohištvo, obdelano v visokem sijaju, pogosto pozabimo na odbleske, ki nastanejo, ko se neposredna svetloba odbije od ravne, gladke površine. Ti nas ne le motijo pri delu, temveč lahko celo povzročijo poškodbe oči, če gre za daljše, ponavljajoče se sevanje.  

Drugi neprijeten pojav so sence. So vas ob selitvi v nove prostore morda vprašali, ali ste desničar ali levičar? Ne? Pa bi vas morali! Če drugega ne, zaradi postavitve mize glede na naravno osvetlitev, torej okno. Roka, s katero pišemo, lahko ob nepravilni legi meče senco na delovno površino, pri tem pa seveda trpijo oči, ki morajo izmenično ostriti na svetle in zasenčene dele. Posledice so lahko opazne šele čez nekaj let.  

Tretji pojav je mešanje dnevne in umetne svetlobe. Zopet gre za situacijo, kateri naši organi niso prilagojeni. Zato je bolje delati ob naravni svetlobi, dokler je to mogoče, nato pa okna zasenčiti in delo nadaljevati ob svetilih. Nekateri proizvajalci ponujajo svetila, ki zaznajo padec svetlobe pod vnaprej nastavljeno stopnjo ter se samodejno vklopijo in izklopijo glede na svetlobne pogoje v okolju.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *