Ko nas presenetijo obresti

Avtor: Matej Tomažin | Objava: 10.03.2006

Tudi današnji bančni »izredno poceni krediti« skrivajo obrestne pasti, zlasti ker se v Evropi obeta dvig obrestnih mer. Kako se spopasti s takšnimi tveganji.



V času nizkih obrestnih mer je marsikaterega podjetnika premamil oglas banke, da je zdaj čas za »poceni« kredit. Še pred dobrimi tremi leti smo vsi razmišljali o obrestnih merah krepko nad 10 odstotki, danes pa izbiramo med euribor +1 % ali +2 %, kar kaže na očitno spremembo ravni obrestnih mer. Na prvi pogled izredno privlačna ponudba bank ne razkriva možnih pasti, ki jih vsebujejo krediti s spremenljivo obrestno mero, podjetniki pa se pogosto premalo zavedajo pasti obrestnega tveganja.  

Dejstvo je, da se vsaka veselica enkrat konča. In prav tukaj tiči zajec v grmu, saj napovedi Evropske centralne banke, da se bodo obrestne mere postopoma začele dvigovati, oznanjajo, da se bodo stroški financiranja začeli večati. To gre pripisati obrestnemu tveganju, ki je sicer v finančnih ustanovah zelo opevano tveganje, medtem ko se pri »normalnih« podjetjih pojavlja predvsem prek zadolženosti na eni strani ter prek naložb na drugi strani.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *