Koliko stane delo glede na denar v roki

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 10.03.2013

Z januarjem so se kar precej spremenile obremenitve dela, zato smo pregledali možnosti, ki jih imajo podjetniki, ko se s potencialnimi izvajalci del dogovarjajo za plačilo. Seveda pa vsaka oblika plačila poleg razlike med stroškom in neto izplačilom prinaša še druge pravne in finančne posledice.



Ker so takšne primerjave težavne, smo se odločili, da bomo naredili izračune za tri vrednosti neto prejemkov.  

Najprej smo naredili izračun za prejemek 425 evrov. Izbrali smo ga zaradi tega, ker predstavlja izplačilo minimalne plače za polovični delovni čas (ta znaša bruto za 8 ur 783,66 evra, torej 391,83 evra bruto za 4-urni delovni čas), ki pa smo ga povečali za plačilo nadomestila za prehrano s 6,12 evra na dan (to je davčno priznano najvišje izplačilo, če zaposleni dela vsaj 4 ure).  

Drug znesek neto izplačila je 700 evrov, kar je malenkost več, kot predstavlja znesek, ki se dobi ob minimalni plači, ki velja od 1. 1. 2013, ponovno povečan za nadomestilo za prehrano.  

Tretji znesek pa je skupaj 1.400 evrov neto, kar se v tem času smatra že kot zelo dobra plača. 

Najugodnejše še vedno plačilo avtorskega dela 

V ZPIZ-2 se je pojavila nova obremenitev za avtorsko (pa tudi pri podjemni pogodbi) delo v višini 8,85 %. V zakon je prišla dokaj skrito, tako da ni bilo nobenega negodovanja, zanjo niso vedeli niti računovodje. Presenetila pa je tudi DURS, ki ni pravočasno pripravil REK obrazcev. Kakor koli, v 20. členu je določeno, da morajo biti za invalidnost in smrt zavarovani tudi izvajalci na podlagi pogodb, v 143. členu pa, da se stopnja določi po stopnji, ki velja za prispevke delodajalca pri plači. Verjetno je ostala ta obveznost skrita zaradi tega, ker zakon uvaja novost v slovenščino. Namreč do sedaj smo razumeli, da če se nekaj določi »na podlagi« zakona, da to ne pomeni, da je to že obveza v citiranem zakonu. Kakorkoli, sedaj morajo to plačati naročniki avtorskih del. Torej se plača ta znesek na bruto znesek avtorskega dela. Izvajalci avtorskega dela od tega nimajo nič, ker se jim to v izračun pokojninske dobe in višine za izračun pokojnine ne upošteva. Od neto zaslužka se mora sedaj pri avtorski pogodbi plačati 40,5 % akontacije dohodnine in dajatev.  

Da bi avtorju plačal 425 evrov neto, bo imel podjetnik skupaj 597 evrov stroškov (na neto izplačilo še 172 evrov). Obratno bi lahko rekli, da dobi izvajalec na roko 71,2 % stroška naročnika. Pri tem sta odstotka neodvisna od višine izplačila, se pa dokončna obremenitev z dohodnino izračuna na podlagi letnih skupnih z dohodnino obremenjenih prihodkov (enako velja tudi za delo preko študentskega servisa ali za podjemno pogodbo). 

Kot vidite, nismo uporabljali izraza delavec, kajti velja osnovno pravilo, da se lahko sklepa avtorska pogodba le za »prava« avtorska dela. Ko in če pride davčni inšpektor, bo zagotovo hotel videti, kaj je bil rezultat avtorskega dela. Potem bo presodil, ali gre resnično za avtorsko delo. Pri izvajanju kontrole so (pričakovano) dokaj restriktivni.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *