Kravata

Avtor: Renata Rudolf | Objava: 10.05.2010

Kravata je modni dodatek, ki zgovorno opisuje poslovnega moškega. Za nekatere je nepogrešljiv del garderobe, za druge vedno manj.


Kravata Hugo Boss, 2010

Kravata, kot jo poznamo danes, se nosi v vseh možnih družbenih slojih, tudi kot dodatek šolskim uniformam. V poslovnem svetu je najbolj pomemben modni dodatek za moške.
 
Od kod izvira
 
Vsi zgodovinski viri vodijo k hrvaškim vojakom, ki so služili v francoski vojski v 17. stoletju. Od tod tudi ime kravata – »croates«. Hrvati so nosili nekakšno ovratno ruto brez okraskov, ovito in zavezano okoli vratu. To je v tistem času postalo priljubljeno v visokih francoskih krogih, vendar so jo pozneje dodatno okrasili s čipko. Ovratni dodatek je od tedaj eden bolj priljubljenih modnih dodatkov sploh. Kravata se je pojavljala v vseh mogočih kombinacijah in materialih. V 19. stoletju je postalo zavezovanje kravate prava umetnost in posebna moda. Počasi se je ovratna ruta začela ožati in podaljševati in nastali so trakovi, ki so jih začeli v 20. letih 20. stoletja zavezovati v obliko današnje kravate. Najbolj preprosto zavezovanje tega traku so poimenovali »four-in-hand« (po naše »enostavni vozel«), ki ga je popularizirala angleška aristokracija in ga ohranila vse do danes. Kravata je pomenila dobro situiranega svetovljana.
 
Trend, linije, vzorci in barvne kombinacije
 
Trenutno je v modi ožji model klasične oblike ali s prirezano konico. Spominja na trendovski model iz 60. let prejšnjega stoletja, ko so bili vsi moški skorajda uniformirani, le da so tokrat narekovalci trenda prizanesljivejši z barvno izbiro. Tudi materiali so raznoliki, predvsem pa izstopajo naravni in fino obdelani, tako da so na videz in otip bolj prijetni. Vzorci so letos zelo geometrijski, popularna sta karo in pepita. Nosita se lahko celo k srajci, ki ima prav tako geometrijski vzorec. Previdni morate biti le, da s kombinacijo ne vznemirjate sogovornika, saj znajo biti geometrijski vzorci moteči za oči. S tako kombinacijo zlahka zmedete sogovornika in preusmerite njegovo pozornost na srajco in kravato namesto na temo pogovora. Če je to vaš namen, ste vsekakor dosegli svoje. Poleg geometrijskih vzorcev pa so zelo aktualne tudi asimetrično postavljene črte ali ena sama črta. Vsekakor ne boste zgrešili, če si zavežete kravato kar v istem tonu, kot je srajca in celo obleka. K bolj ležerni poslovni opravi sodi bolj mehka kravata v nevtralnem tonu.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *