Kredit v »švicarjih«

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 14.01.2008



Karmen, podjetnica iz Ljubljane, sprašuje: »Dobila sem ponudbo za dolgoročni kredit v švicarskih frankih. Obrestna mera je nižja od obresti za evro. Naj jo sprejmem?« 

Svet financ je že dolgo globalen. Že dolgo se je mogoče zadolžiti (ali dati depozite, kupiti obveznice) v različnih valutah (dolarju, evru, švicarskem franku, jenu ...). Že dolgo so znane tudi prednosti in slabosti zadolževanja v posameznih valutah. Bistvo je, da se za najemnika poleg tveganja spremembe obrestne mere (običajno referenčne EURIBOR, LIBOR za USD ali CHF ...) pojavi nov rizik. To je tečajno tveganje, ki je povezano s spremembo vrednosti valute, ko bo treba kredit vračati. Če poslujemo (dobivamo plačila, plačujemo, najemamo kredite, odplačujemo kredite) samo z eno valuto, tega tveganja nimamo. V trenutku, ko »preskočimo« v območje tuje valute, recimo z najetim kreditom in njegovim vračanjem, pa smo izpostavljeni morebitnim spremembam. Te so nam lahko v korist ali škodo. S tveganji pa je tako, da lahko nekatera ocenimo na lestvici, druga pa so nepredvidljiva. Ni ga junaka, ki bi v tem trenutku povedal, ali bo tečaj »švicarja« do evra višji ali nižji kot danes. Skoraj zagotovo je, da ne bo enak današnjemu! Če bomo imeli ob vračilu kredita prilive v »švicarju«, potem tveganja praktično ni. Sicer pa je na nas, da tveganje sprejmemo ali ne! Dejstva so, da je recimo v tem trenutku LIBOR (Londonska medbančna obrestna mera) za CHF 2,2 do 1,8 odstotne točke nižji od EURIBOR-a. Dodatek na osnovno (referenčno obrestno mero) pa je pri kreditu v »švicarjih« običajno okoli 0,4 odstotne točke višji. Kako se bosta gibala LIBOR in EURIBOR, oziroma razmerje med valutama, pa je uganka. Zagotovo boste našli »strokovnjaka« ki bo napovedal spremembo v eni smeri, pa tudi drugega, ki bo naštel vrsto argumentov v drugi smeri.  

Odgovor na vprašanje, ali kredit v CHF ali v EUR, je v vas samih. Ali radi tvegate ali ne? Pri tem pa imejte v mislih vprašanje, koliko tveganja si lahko privoščite. Kredit, najet z nizko obrestno mero, v jenih je pred precej leti skoraj potopil Splošno plovbo ... Zaradi tega bodite previdni! Če radi tvegate in se »izpostavite«, tvegajte le toliko, da v najslabšem primeru ob neugodnem razvoju ne propadete. Če pa ste človek, ki želite mirno spati in imate prihodke in stroške v evrih, potem vzemite kredit raje v evrih. Možno je, da vas bo stalo nekoliko več, vendar ne tvegate ničesar (razen izgubljenega zaslužka, kar pa ni tako hudo). Ker sam nerad sprejemam tveganja, vam predlagam, da v primeru, da nimate prihodkov v »švicarjih«, ostanete pri kreditu v naši sedanji valuti – evru.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *