Kuhanje za vse generacije

Avtor: Maša Skok | Objava: 10.03.2014

Ideja Bogdane Štepec o vodenju kuharskih delavnic za staro in mlado je dlje časa zorela, v začetku preteklega leta pa je v lično opremljeni kuhinji v središču Mengša začela uresničevati svojo vizijo. Temelj delavnic predstavljata enostavna priprava jedi in druženje udeležencev. Na samostojni poti ji ob strani stoji vsa družina, še posebej soprog Miha, ki skrbi predvsem za zunanjo podobo njenega poklicnega in osebnega projekta Lonček kuhaj.


Bogdana Štepec: Po odhodu mlajšega sina v šolo sem vendarle zbrala pogum za ključni korak in se podala na samostojno pot. Pri tem projektu je sodelovala cela družina in podpore res ni manjkalo.«

Svojo poklicno pot je Bogdana Štepec začela tlakovati kot pomočnica vzgojiteljice v vrtcu, kjer ji je ustvarjalna in dinamična narava dela nadvse ustrezala. Po rojstvu prvega sina se je zaposlila v družinskem podjetju, ki se ukvarja z izdelavo in oblikovanjem reklamnih napisov, a je vseskozi pogrešala večje izzive. Ker pa odkar pomni, rada vihti kuhalnico, preizkuša nove recepte in s kulinaričnimi dobrotami razveseljuje svoje prijatelje, se je domislila, da bi lahko združila dve svoji strasti - kuhanje in delo z ljudmi. »Po odhodu mlajšega sina v šolo sem vendarle zbrala pogum za ključni korak in se podala na samostojno pot. Pri tem projektu je sodelovala cela družina in podpore res ni manjkalo. Zabavali smo se pri iskanju imena, opreme kuhinje, celostne podobe,« se začetkov z žarom v očeh spominja sogovornica. »Najela sem prostor v bližini Špas teatra, kar pa se tiče financ, sem izhajala iz že obstoječega družinskega podjetja in prihrankov.«

 

Srečevanje mojstrov in začetnikov, starejših in mlajših

 

Kuharske delavnice so v prostorih Lončka kuhaj organizirane večkrat tedensko. Zaželeno je, da se ene delavnice ne udeleži več kot dvanajst peke in kuhe željnih ljudi, saj z manjšim številom udeležencev lažje ohranjajo domače in pristno vzdušje, kar je tudi eden izmed namenov delavnic. Bogdana za vsako delavnico pripravi recepte za več jedi. Večina je njenih lastnih, za nekaj kulinaričnih dobrot pa sta zaslužni tudi mama in babica, ki ju je Bogdana že v otroških in mladostniških letih budno opazovala pri ustvarjanju in zapisovala majhne skrivnosti njune kuhinje. Znanje in zanos zdaj želi prenašati na vse generacije. »Za najmlajše pripravljam najrazličnejše tematske delavnice, kot so pravljične urice, zajtrk v pižami, Miklavževa delavnica, prve testenine, praznične potičke idr. Pravo doživetje pa je praznovanje rojstnih dni. Otroci sami pripravijo pravo rojstnodnevno pojedino, se ob tem zabavajo v predpasnikih in pravih kuharskih kapicah. Pri otroških delavnicah mi je v veliko pomoč študentka Tjaša, s katero poskušava otroke popeljati v svet domišljije. Poleg najmlajših svoj prostor v Lončku najdejo tudi mladostniki. Z njimi pripravljamo najbolj osnovne in enostavne jedi.« Bogdana največji pomen delavnic za mlajše vidi v izoblikovanju odnosa do hrane in priprave.

 

Raznovrstne delavnice so namenjene tudi odraslim, ki se lahko preizkušajo v peki kruha, pripravljanju jedi na žlico, tort in sladic iz kozarca, hladnih in toplih solat, potic in kolačev ter podobno. V dopoldanskem času organizirajo predavanja in delavnice za ljudi v tretjem življenjskem obdobju. Kuharske delavnice potekajo tako, da Bogdana najprej predstavi izbrane jedi, nato pa koordinira nadaljnje dogajanje. Vsak od udeležencev dobi svojo nalogo, hkrati pa se lahko preizkusi v vseh korakih priprave. Bogdana med pripravo podaja nasvete in opozarja na morebitne ključne malenkosti. V Lončku posebno pozornost namenijo praznikom. Tako se med letom zvrstijo tematske delavnice, kot so na primer božično-silvestrska večerja, valentinovo razvajanje, velikonočna pojedina, kuhanje treh generacij itd. Pripravili so tudi že tečaj dekoracije hrane in tečaj priprave presnih jedi, na katerem so gostili nutricistko Karlo Klander.

 

Ko je vse, kar si zadajo, skuhano in pečeno, sledi degustacija in delavnice se zato običajno končajo šele v poznih večernih urah. Vsak udeleženec prejme zapisane vse postopke priprave, ki so jih upoštevali. Vendarle pa ni le hrana tisto, okrog katere se vse vrti. »Združili smo kuhanje in prijetno, sproščeno druženje. Slednje je tisto, kar potrebujemo v današnjem ritmu. Zavedam se, da so na spletnih straneh na voljo najrazličnejši recepti, a druženje lahko ustvarjanju v kuhinji postavi piko na i.« In res. Poleg omamnih vonjav se iz prostorov Lončka kuhaj širita tudi smeh in zadovoljstvo.

 

Stremljenje k izpopolnjevanju in nadgrajevanju

 

Sogovornica se zaveda, da je ključ do uspešnega dela, novih znanj in idej stalno izpopolnjevanje, zato se redno udeležuje različnih seminarjev, kuharskih tečajev in delavnic. Na ta način je spoznala precej ljudi s podobnimi interesi in strokovnjakov, s katerimi sodeluje pri različnih projektih. Med drugim se je povezala z Marijo Merljak, s katero pripravljata predavanja za mladostnike in odrasle, z najmlajšimi pa sta sodelovali v oddaji Dobro jutro Slovenija. Na izpopolnjevanje v tujini zaenkrat še ni resno pomislila, vendar te možnosti nikakor ne izključuje. Vseskozi pa razmišlja o nadgradnji projekta. Ker dober glas seže v deveto vas, se je povpraševanje po delavnicah v kratkem času precej razmahnilo. Bogdana se je zato odločila program obogatiti s potujočimi delavnicami, ki so namenjene predvsem otrokom. Gre za priložnostno povezovanje z društvi in prodajalnami pripomočkov za kuho in peko. Bogdana si želi recepte in utrinke z delavnic zbrati na enem mestu in v ta namen nameravata s soprogom urediti družinsko kuharsko knjigo, za katero upata, da bo kmalu ugledala luč sveta.

 

Moja formula za uspeh:

»Ključni za uspeh so ljubezen do dela, zanos in pogum. Dobrodošlo je, če ti ob strani stojijo bližnji. Jaz to srečo imam.«

 

Moja največja napaka:

»Veliko truda vložim v to, da do napake ne bi prišlo. Zaenkrat mi uspeva.«

 

 

 


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *