Kultura pitja, 2. del

Avtor: Bojana Košnik | Objava: 08.07.2010

Kako ravnati s staranimi vini in barikiranimi vini.


(Big Stock Photo)

Steklenice s staranimi vini se strežejo v posebnih košaricah ali stojalih, zamašek se izvleče še bolj počasi in previdno kakor običajno. Vino je treba točiti zelo počasi, ker je treba paziti, da se ne premeša. Starano vino se pije iz velikih kozarcev, ki se jih napolni le do ene četrtine, tako da je mogoče z eno steklenico postreči osem do deset ljudem.
 
Pri starih vinih se pojavi na dnu steklenice usedlina, zato je takšna vina treba pred postrežbo in uživanjem pretočiti v drugo posodo. Ta postopek imenujemo dekantiranje. Pajčevine, plesen in prah na steklenici so seveda dokaz, da je vino res starano, zato steklenice pred postrežbo ne očistite. Stara vina imajo veliko vrednost in če ste v vlogi gosta, vam mora biti omogočeno, da se prepričate, da ste res dobili želeni letnik in sorto. Sami postopki pri odpiranju, dekantiranju in postrežbi morajo biti pri takih vinih še toliko bolj svečani ne glede na to, ali steklenico odpira natakar ali jo sami.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *