Kultura pitja vina

Avtor: Bojana Košnik | Objava: 03.06.2010

Znanje o kulturi pitja nam bo pomagalo, da bomo še boljši gostitelji in tudi bolj razgledani sogovorniki.


Vino se obvezno postreže, preden se začnejo streči jedi. Poznejša strežba vina je nedopustna. (Foto: BigStockPhoto)

Vino je veliko več kot samo pijača. Je enkratni pridelek naravnih danosti. Prav vsako vino je enkraten in neponovljiv pridelek in posebna pijača, prav zaradi tega pa zahteva določeno kulturo pitja in seveda ustrezno postrežbo.

Poznavanje vsaj nekaj splošnih podatkov o vinu samem, o serviranju in kulturi pitja sodi v splošno kulturo sodobnega človeka.
 
Ko ste sami v vlogi gostitelja doma ali v gostinskih lokalih, vam bo znanje o kulturi pitja pomagalo, da boste še boljši gostitelji in tudi bolj razgledani sogovorniki. Nikoli ne smete pozabiti, da vina ne pijemo kot zasvojenci z alkoholom, temveč kot pravi sladokusci.
 
Odpiranje steklenice
 
Vino se obvezno postreže, preden se začnejo streči jedi. Poznejša strežba vina je nedopustna. Ne glede na to, ali ste vi tisti, ki boste odprli steklenico, ali bo to naloga natakarja, je prav, da ste seznanjeni s postopkom. Za odpiranje je najbolje uporabiti odpirač skipol, ki ima fino konico in zamaška ne drobi. Z nožem odpirača približno dva centimetra pod vrhom prerežete kapico na zamašku, jo odstranite in odložite na pripravljeni podstavek. Nato vrh steklenice ob zamašku obrišete s prtičkom, da odstranite morebitni prah ali plesen (pri starih, arhivskih vinih), ki sta se v kleti nabrala na steklenici. Svedrasti del odpirača z desno roko zasadite v sredino zamaška in ga previdno sučete toliko časa, da konica prodre v spodnjo tretjino. Pri tem morate paziti, da zamaška ne preluknjate. Nato del odpirača, ki je namenjen tudi odpiranju kronskih zamaškov, naslonite na zgornji rob steklenice in pričnete vleči zamašek. Pri tem steklenico držite čvrsto z levo roko in počasi vlečete zamašek, da ga ne pretrgate. Paziti morate tudi, da pri vlečenju zamaška ne pride do poka, s tem pokažemo le svoje nepoznavanje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *