Lectarka in oblikovalka testa

Avtor: Mojca Svetičič | Objava: 11.05.2004

Problem: samo ljubezen ni dovolj za uspešen posel



Domžalčanka Marina Lenček je samostojna kulturna delavka - oblikovalka unikatnih izdelkov, ki segajo na dve med seboj povezani področji, in sicer na lectarsko in medičarsko ter na oblikovanje testa. Njeni izdelki s področja lectarstva pa niso le ponovitve zgodovinskega spomina, replike. Marina Lenček je na temeljih bogate lectarske dediščine odkrila tudi nove možnosti oblikovanja.  

Drugo področje njenega dela je oblikovanje kvašenega testa, ki ga je nadgradila tako v tehnološkem kot oblikovalskem smislu. Z njimi spremlja pomembne mejnike v življenju, kot so rojstva, poroke, obletnice, ter druge praznike in pomembne dogodke.

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Pred petimi leti je njena dejavnost dobila novo razsežnost, saj jo je dopolnila s prodajno galerijo, poleg katere je svoj prostor našla delavnica, kjer ustvarja, izvaja kreativne delavnice in obiskovalcem prikazuje nastajanje lectarskih izdelkov.  

Njen odgovor na vprašanje, ali se taka dejavnost izplača, je kratek in jasen. Ne. Vsaj pri njej je tako. Zaveda se, da je za prodajni uspeh potreben profesionalen in agresiven pristop, kar pa je, priznava, njena pomanjkljivost. »Promovirati svoje izdelke, biti povsod zraven in povrh vsega še ustvarjati v delavnici, to ne gre. Kratko malo pregoriš, saj ne moreš delati vsega sam. Dvakrat, trikrat si zavrnjen, vendar ne veš zakaj, in zato se ne moreš ponuditi še četrtič. To me izčrpava in mi jemlje energijo,« pojasnjuje Marina Lenček, ki največ izdelkov proda v svoji galeriji in je znana tudi po posebnih izdelkih po naročilu.
Na vsak izdelek, še posebej na tiste, ki jih ustvarja dlje časa (nekatere tudi po tri tedne), se naveže, in velikokrat je v zadregi, ko mora izdelek prodati in mu določiti ceno. »Toda ker sem se odločila, da se grem ta 'posel', ga na koncu prodam, saj vem, da gre v roke ljudi, ki znajo ceniti moje delo,« je prepričana Marina Lenček.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *