Lepotna razvajanja

Avtor: Darinka Kazič | Objava: 03.08.2010

Nič ni narobe, če smo po malem narcisoidni, malce nečimrni, in če smo za boljšo samopodobo pripravljeni tudi kaj narediti – ne glede na življenjsko obdobje!


(Foto: arhiv Masiki)

Znana blagovna znamka kozmetike v medijih predstavlja vložek v lepoto z razlogom – ker se cenimo. Koliko pa naj bi se cenili, koliko časa, vztrajnosti, energije, odrekanja naj bi vložili in nenazadnje, koliko financ naj bi lepoti namenili? Sestava lepotnega paketa je individualna in odvisna od številnih dejavnikov z upoštevanjem osebnostnih lastnosti, telesne zgradbe, zdravja in preteklega vložka. Vse se sešteva: geni, prehrana in uživanje tekočin, telesna aktivnost, položaj telesa, ki ga zavzemamo v službenem času, odnosi doma ter sodobno okolje s številnimi stresnimi situacijami.
 
Kult telesa
 
Estetska merila glede posameznih delov telesa, oblik in velikosti se sčasoma spreminjajo in se razlikujejo med posameznimi kulturami. Po merilih novodobnih evropskih moških imajo ženske: čvrste prsi in boke, gladko in čisto kožo, izrazite oči, majhno čeljust, goste lase, razmerje med pasom in boki (WHR) okoli 0,7. Po ocenah evropskih žensk pa je moški privlačen, če ima WHR 0,9, če je visok in mišičast, če je videti mladosten, krepak, simetričnih oblik ter ima močno čeljust in čelo in vse, kar nakazuje na visoko stopnjo testosterona.
 
Potem so tu še drugi matematični izračuni, kot je ITM – indeks telesne mase, razmerje med težo, višino in starostjo. Včasih je res bolje, da pozabimo na znanje matematike, saj je telesni videz, ki danes velja za idealnega, daleč od naravnega. Nihče noče v resnici biti tak, kot so manekenke »size zero«, v številki, manjši celo od konfekcijske 34 z višino nad 175 centimetrov. Vsekakor se je bolj z veseljem zgledovati po sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in babico Jane Fonda, ki je iznašla aerobiko in je še pri sedemdesetih letih zavidljivo čedna. Priznava, da so za njen videz zaslužni tudi sistematični lepotni tretmaji, tako nekirurški kot kirurški. Pri zadnjih jo je močno prehitela pevka Cher, ki je za lepoto in osji pas tvegala celo rebro.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *