Lesene mojstrovine nekdanjega rudarja

Avtor: Ivica Rant | Objava: 10.08.2003

Roman Oblak z Žirovskega vrha Sv. Urbana v Poljanski dolini izdeluje iz lesa enkratne stvaritve, s katerimi preživlja sebe in družino.



Ko je po zaprtju rudnika urana Žirovski vrh leta 1991 Roman Oblak ostal doma, sta začela z ženo, ki je bila ravno tako brezposelna, razmišljati o dejavnosti, kjer bi lahko svoje znanje združila. Roman, ki je sicer po poklicu mizar, je odpravnino, prejeto ob zaprtju rudnika, vložil v nakup strojev za obdelavo lesa. Nekaj strojev je tudi sam izdelal. V spodnjem delu hiše si je uredil manjšo delavnico, kjer je svoje znanje, spretnosti in ljubezen do lesa, začel vlagati v izdelavo enkratnih, lesenih umetniških izdelkov. Na začetku je bilo vse bolj ljubiteljsko, zase in za kakšno darilo, sčasoma pa so se pojavile številne priložnosti za zaslužek in konjiček je prerasel v posel. Dejavnost je tako registriral kot dopolnilno dejavnost na kmetiji.  
Danes lahko pri njih kupite številne izdelke iz lesa, od vrtnih garnitur, struženih skodelic in krožnikov različnih oblik do stenskih ur. Pri izdelavi posameznih izdelkov sodeluje in uživa vsa družina, tako žena spretno vžiga v les, hči pa slika na les. Izdelke prodajajo kupcem po vsej Sloveniji. Njihovi izdelki so vključeni v blagovno znamko »Dedek Jaka - Naravni izdelki iz škofjeloških hribov
Letos so poleg delavnice uredili v hiši tudi lep razstavni prostor, kjer si lahko kupci ogledajo in izberejo stvari, prostor pa je primeren tudi za sprejem skupin, saj je kmetija s svojo dejavnostjo vključena tudi v turistično ponudbo škofjeloškega območja.  
Več informacij o njihovi ponudbi dobite na spletni strani www.ra-sora.si.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *