Letni dopust za porodnice

Avtor: | Objava: 10.10.2003



V podjetju imate med zaposlenimi tudi delavko, ki je oziroma bo v tekočem letu nastopila porodniški dopust oziroma dopust za varstvo in nego otroka. Koliko letnega dopusta ji pripada in kako ga lahko izkoristi?  
 
Nastop porodniškega dopusta oziroma dopusta za varstvo in nego otroka ne izključuje pravice do letnega dopusta za to leto.  
 
Vsak delavec mora v koledarskem letu izkoristiti najmanj dva tedna letnega dopusta, ostali del dopusta pa mora porabiti do 30. 6. naslednje leto. Tega dela dopusta, ki ga mora delavec porabiti v tekočem koledarskem letu, ni mogoče prenesti v naslednje leto.
 
Zakon pa določa izjemo za primer porodniškega dopusta: 
 
1. Če je delavka v tekočem letu delala več kot 6 mesecev in nato nastopila porodniški dopust, ima pravico ves letni dopust tekočega leta, ki ga do nastopa porodniškega dopusta ni izkoristila, izkoristiti do 30. junija naslednje leto.  
 
2. Če je delavka pred nastopom porodniškega dopusta delala manj kot 6 mesecev, pa letnega dopusta za to leto ne more izkoristiti v celoti. V tem primeru lahko izkoristi le tisti del letnega dopusta, ki se sicer lahko prenese v naslednje leto. 
 
Pravni vir: Zakon o delovnih razmerjih (UL RS 42/2002)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *