Leto mobilnosti in oblaka

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 13.03.2012

Analitska hiša IDC pričakuje letos na območju srednje in vzhodne Evrope 3 odstotno rast potrošnje za IKT v podjetjih, pri nas pa približno toliko na celotnem trgu – seveda, če se bodo gospodarske razmere v državi uredile.


Rast kljub negotovosti ekonomije: IDC je v decembru napovedal za leto 2012 rast 6,9 odstotka, Gartner pa v januarju 3,7 odstotka.

Leto 2011 je bilo na področju IKT težko, letošnje bo še nekoliko težje, a še zmeraj v znamenju rasti na svetovni ravni. Po dveh letih nizke rasti je bilo lani zabeleženo skromno povečanje za 6,9 odstotka, podobna rast je napovedana tudi za letos (IDC) ali pa se bo znova zmanjšala na 3,7 odstotka (Gartner). IDC je v decembru ocenil, da bo leto 2012 v znamenju mobilnosti, oblaka, družabnih omrežij in tehnologij velikih količin podatkov. Skoraj sočasno je Gartner napovedal, da bodo v letu 2012 gonila poslovanja odnosi s strankami, računalništvo v oblaku, eksplozija informacij, sodelovanje, družabni mediji in mobilnost. Kot vidimo, so razlike med njima le v vrstnem redu prioritet.  

Skromna rast 

Analitsko podjetje Gartner je v januarju napovedalo, da bo letos svetovna potrošnja za IKT dosegla 3,8 milijarde dolarjev, kar je 3,7 odstotka več kakor lani. Pri tem so v Gartnerju znižali svojo oktobrsko oceno, ko so napovedali 5,4-odstotno rast. Na zmanjšanje napovedane rasti so vplivali »prepočasno okrevanje svetovnega gospodarstva, kriza na evroobmočju in posledice poplav na Tajskem na proizvodnjo diskov,« je pojasnil podpredsednik za raziskave pri Gartnerju Richard Gordon. Poplave so posebej vplivale na proizvodnjo opreme za shranjevanje podatkov in posledično računalnikov, posledice pa bo čutiti do konca leta 2012, morda celo začetka 2013. 
 
Zaradi krize na evroobmočju bo poraba za IKT v Zahodni Evropi v letu 2012 upadla za 0,5 odstotka. Po Gartnerju se bo rast porabe bolj znižala na področju IT in komunikacijskih storitev, manj pa na področju strojne, programske in komunikacijske opreme. Največja bo rast trga komunikacijske (6,9 odstotka) in programske opreme (6,4 odstotka), medtem ko bo najmanjša rast na trgu IT (3,1 odstotka) in komunikacijskih storitev (2,3 odstotka).  

Na drugi strani so v IDC ostali nekoliko bolj optimistični, v decembru so napovedali, da se bo v letu 2012 svetovna potrošnja za IKT povečala za 6,9 odstotka, kar je »presenetljivo visoka rast v šibki ekonomiji, ki počasi okreva«, kot je ocenil glavni analitik Frank Gens.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *