Leto okrevanja

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 03.02.2011

Poraba za IKT v svetu naj bi se letos zvečala za pet odstotkov. To je malo manj kakor lani in je posledica dejstva, da je bila v letu 2010 kriza na globalni ravni zmanjšana in recesija ustavljena. V Sloveniji pa bomo za kakršno koli rast počakali na drugo polovico leta.


Katarina Rojko, višji analitik pri IDC Adriatics za Slovenijo: »Izboljšanje ekonomske situacije bo v letu 2011 omogočilo ponovno rast trga IT.«

Globalni kazalci prodaje informacijske in komunikacijske opreme za leto 2011 so zmerno optimistični, pa tudi napovedi za Evropo niso več črnoglede, čeprav bo rast skromna. Po najnovejši analizi analitske hiše Gartner je svetovni ekonomiji IT uspelo 5,9-odstotni upad iz leta 2009 pretvoriti v 5,6-odstotno rast v letu 2010. Za pozitivna gibanja se je treba zahvaliti predvsem rastočim trgom, med katerimi so vodilne države BRIC (Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska). Za regijo Adriatik, ki poleg Slovenije zajema še Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Črno goro, Makedonijo, Kosovo in Albanijo, lahko rečemo, da še ne prispeva k optimističnim napovedim, ampak le »kvari povprečje«.
 
Skromna rast
 
Forrester Research je januarja 2011 napovedal, da se bo svetovna potrošnja za IT (brez komunikacij) letos povečala za 7,1 odstotka, na 1,7 bilijona dolarjev. Skupno gledano bo rast porabe za IT skoraj enaka, kakor je bila v letu 2010, a se nam obeta dokaj drugačna slika glede posameznih segmentov in območij. Potreba po obnavljanju zalog in zamenjavi starih računalnikov, ki je bilo lani tehnološko gonilo rasti, se zdaj upočasnjuje, zato pa naraščata prodaja programske opreme ter povpraševanje po svetovanju IT in storitvah sistemske integracije. Povečuje se tudi prodaja opreme IT, namenjene komunikacijam – za brezžično poslovanje, združene komunikacije in videokonference, čeprav analiza telekomunikacij kot sektorja ne vključuje.
 
Še bolj kompletna analiza prihaja iz analitskega podjetja Gartner, ki je v januarju ocenilo, da je bilo lani porabljeno za celoten IKT v svetu 3,4 bilijona dolarjev, 5,4 odstotka več kot v letu 2009, ter napoveduje, da bo letos porabljenih 3,6 bilijona dolarjev. Gartner poudarja, da bodo letos ob nadaljnji skrbi za zmanjševanje in optimizacijo stroškov rasle naložbe v IKT kot pomemben dejavnik poslovnih strategij rasti. Podjetja se bodo letos vse več odločala za širše uvajanje virtualizacije in mobilnega poslovanja ter novosti, kot so računalništvo v oblaku, aplikacije kot storitev in podjetniški socialni mediji.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *