Leto super telefonov

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 07.03.2011

Na trg prihajajo novi telefoni, ki so jih v javnosti že poimenovali »super pametni telefoni« in se po nekaterih lastnostih vse bolj približujejo računalnikom. Katere novosti še lahko pričakujemo v bližnji prihodnosti?


Pametna TV: LG-jeva platforma SmartTV omogoča upravljanje storitev, kot sta Netflix in Vudu, ter aplikacij za pretakanje in upravljanje TV, videa in glasbe s kurzorji krmilnika in ne več z gumbi.

V prejšnji številki smo pogledali, kaj lahko letos pričakujemo na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij IKT v poslovnem smislu in so nas analitska podjetja prepričala, da bo 2011 leto okrevanja (pri nas žal morda šele v drugi polovici leta). Poglejmo še, kakšni trendi in inovacije se nam obetajo na področju samih tehnologij.
 
Inovacije na področju IKT se bodo letos kar vrstile. Val inovacij se je okrepil že z lanskim začetkom okrevanja svetovnega gospodarstva. Spomnimo se, da je že januarski sejem CES v Las Vegasu lani najavil vzpon televizije 3D, mini prenosnikov in e-bralnikov.
 
Svet v treh razsežnostih
 
Televizija 3D je v resnici marsikoga razočarala, ker še ni prišla v naše dnevne sobe ali pisarne, vsaj ne množično, ne po sprejemljivi ceni ter ne s široko ponudbo programov, filmov in oddaj. Vendar razočaranje ni bilo upravičeno, ker so poznavalci opozarjali, da pravega širjenja trga ne bo vsaj do druge polovice leta 2012, dokler se bistveno ne poveča ponudba televizorjev, kamer, predvajalnikov ter kanalov, filmov in iger 3D.
 
Letošnji sejem CES je na začetku januarja 2011 napovedal val večpredstavnostnih tablic, vzpon nove generacije mobilnih omrežij in naprav 4G, prihod super pametnih telefonov ter znova pohod televizije 3D, tokrat s poudarkom na modelih brez uporabe posebnih očal 3D oziroma z lahkimi očali brez baterij. Da ne bo spet pomote, televizorji in druge naprave 3D ne bodo preplavili sveta vsaj še eno leto in pol, saj se mora tehnologija še izboljšati.
 
Na CES-u je bila predstavljena vrsta novih in izboljšanih televizorjev 3D, pri čem sta Samsung in LG Electronics predstavila tudi vmesno rešitev na poti do televizorjev 3D brez očal. Gre za že »klasični« 3DTV, ampak z lažjimi in cenejšimi pasivnimi očali 3D, ki so preprostejša od baterijskih očal 3D, ne proizvajajo tako temne slike in ne ustvarjajo učinka svetlikanja slike kakor dosedanja. Nova očala spominjajo na tiste, ki se uporabljajo v kinematografih, le da so veliko lepša. Največ pozornosti so bili deležni tisti televizorji 3D, ki se uporabljajo brez očal, kakršne so predstavili nekateri vodilni proizvajalci – Samsung, LG, Toshiba, Philips in drugi – ampak s temi modeli bodo za zdaj težko osvajali svetovni trg. Na CES-u so prikazali tudi vrsto naprav 3D, ki so pogoj za nadaljnji razvoj trga 3D – predvajalnike Blu-ray, sprejemnike AV in druge izdelke ter tudi igre 3D.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *