Lizing namesto kredita

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 08.05.2012

V času, ko bankam manjka denarja oziroma so zaostrile kriterije zadovoljive bonitete, je uporaba lizinga za pridobitev osnovnih sredstev vse bolj zanimiva možnost.



V času računalnikov je primerjalni izračun dokaj preprost, če seveda poznamo pravo formulo, vendar žal sam izračun obroka ne zadošča. Zaradi tega je treba povedati nekaj več o lizingu. Ta je nastal zato, da lahko opremo, ki je splošnega značaja in ima tudi rabljena dovolj veliko vrednost, dobimo na neke vrste obročno odplačevanje. Pri tem je zagotovljena varnost prodajalca, torej kupec ne potrebuje dobre bonitete. Prodajalec je zavarovan tako, da ostane oprema njegova last vse do plačila zadnjega predvidenega obroka. Torej lahko lizingodajalec v primeru, da lizingojemalec ne plača obroka brez njegovega soglasja, opremo odvzame in jo proda.  

Praviloma bi moral izplen take prodaje pokriti neplačane obroke, s čimer obveznost lizingojemalca do lizingodajalca preneha. Če je izplen od odprodaje manjši, mora razliko lizingojemalec še vedno poravnati! Takšnih primerov je navadno zanemarljivo malo, v krizi pa se njihovo število poveča. To se najbolje vidi na spletnih straneh podjetij, ki se ukvarjajo z lizingom, ki imajo praviloma vsa tudi zavihek »oprema, ki se prodaja«. Tam je naprodaj največ avtomobilov in tovornih vozil, za katere naj bi se za dovolj nizko ceno vedno našel kupec. Ravno zato se večina lizingov sklepa za ta namen.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *