Ljudje nas poslušajo z očmi

Avtor: Minka Jerebič | Objava: 08.10.2012

Govorica telesa je močnejša in glasnejša od besed, zato ni pomembno, če smo poslušalcem kaj pozabili povedati, s svojo govorico telesa jim dajemo vedeti, da smo najboljši govorci.



Vsak človek se v življenju znajde v položaju, ko mora javno nastopati. Nastop je lahko na sestanku pred sodelavci, poslovnimi partnerji, na kulturnem dogodku ali na seminarju.
 
Morda imamo tremo pred nastopom. Velikokrat se zgodi, da posamezniki pripovedujejo, da so imeli veliko tremo pred nastopom, ko pa so prišli na oder, so bili samozavestni in sproščeni. Zakaj? Vsak posameznik je edinstven in lahko javni nastop sprejema kot nekaj samo po sebi umevnega ali pa za dober nastop zelo »vadi«. Pri vadbi naj vam bo v pomoč 10 zlatih pravil v okvirju.
 
Bodimo točni in urejeni
 
Pred javnim nastopom bodimo točni. Vzemimo si nekaj časa zase in za svoj videz. Stopimo v garderobo ali WC in se še zadnjič uredimo ali samo preverimo, če je vse tako, kot mora biti.
 
Ko stopimo na oder, je namreč pomembno, da smo urejeni, saj naši poslušalci opazijo našo obleko, obutev. Lasje morajo biti oprani, negovani in urejeni. Urejeni naj bodo tudi naš obraz, roke, nohti morajo biti čisti. Ženske imajo lahko lakirane nohte, toda ne z vpadljivim lakom.
 
Ko začnemo s predavanjem, naj bo ton našega glasu prijeten, melodičen. Ljudje si nas bodo zapomnili po barvi glasu. Kretnje, ki jih uporabljamo med govorjenem, naj bodo »mehke« in ne ostre.
 
Zapomnimo si: z neverbalnimi sporočili delujemo tako v zasebnem kot v poslovnem življenju. Ljudje lahko zaznajo, česar mi sploh ne povemo. Govorica telesa bi se morala ujemati s tistim, kar prihaja iz naših ust.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *