Mala podjetja z več težav v EU

Avtor: | Objava: 10.07.2002



Raziskava, ki poteka v okviru evropskega projekta CAPE, je pokazala, da so slovenska podjetja v primerjavi s tistimi iz drugih držav kandidatk med najboljše seznanjenimi s pravnim redom Evropske unije. Vendar pa rezultati vseeno niso preveč optimistični. Samo 12 odstotkov anketiranih podjetij sodi, da so s pravnim redom popolnoma seznanjena. To pa je ravno toliko, kot je podjetij, ki so povsem neobveščena. Najslabše je stanje pri malih podjetjih. Med podjetji z do deset zaposlenimi jih je popolnoma seznanjenih samo slabe 3 odstotke.

Slovenska podjetja presenetljivo kot najbolj žgoče vprašanje navajajo prilagajanje varnosti pri delu, sledita pa zaščita okolja in certificiranje izdelkov. Slednje je bilo še lani na prvem mestu težav pri prilagajanju evropski zakonodaji.

Enako kot v drugih državah kandidatkah tudi naša podjetja optimistično gledajo na priložnosti skupnega trga. Kar 70 odstotkov anketiranih podjetij je optimističnih ali zelo optimističnih. Spet pa je delež nižji pri najmanjših podjetjih. Od podjetjih z do deset zaposlenimi jih je optimističnih in zelo optimističnih samo 41 odstotkov.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *