Marjeta in Marino Furlan

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 10.05.1999

Podjetje Intra Lighting je tako rekoč iz dnevne sobe zraslo v drugega največjega izdelovalca luči pri nas, ki izvozi blizu polovico proizvodnje. Marjeta in Marino Furlan pa načrtujeta širjenje še na nove trge.



Se še spomnite, da je podjetnik leta 1998 Drago Lemut začel delati prve izdelke na balkonu stanovanjskega bloka, v katerem je živel? Pozneje se mu je pridružila še žena, ustanovila sta podjetje Le tehnika in danes zaposlujeta že blizu 100 ljudi. Podobno zgodovino ima podjetje Intra Lighting iz Rožne doline pri Novi Gorici. In tudi to podjetje je že zdavnaj preraslo mejo, ki ločuje mala podjetja od srednjih.  

Začelo se je v dnevni sobi 

Konec 80. let sta se Marjeta in Marino Furlan začela resneje zanimati za izdelovanje luči. Ker jima je bilo to področje povsem neznano, žena je oblikovalka, mož pa strojni inženir, sta prvo znanje iskala po sejmih. Najprej sta želela odpreti popoldansko obrt, vendar zanjo nista dobila pristanka v službi. Marino je zato dal odpoved v službi, podjetje, v katerem je bila zaposlena Marjeta, pa je šlo v stečaj. Prve luči sta začela sestavljati kar doma v dnevni sobi. Pozneje sta najela delavnico in zaposlila delavca, ki je imel na tem področju več izkušenj. “Čez vikend smo delali, med tednom pa prodajali. Danes se to verjetno ne bi več dalo, takrat pa je šlo,” se spominja Marjeta.  

V začetku so luči samo sestavljali in sestavne dele kupovali pri drugih izdelovalcih. Marjeta pravi, da se je resno delo začelo leta 1992, ko so kupili prve stroje za izdelovanje sestavnih delov. Takrat se je tudi začela hitra rast podjetja. Danes je v Intri Lighting zaposlenih že 68 delavcev, ki vsak mesec naredijo od 17 do 23 tisoč svetilk. Zase trdijo, da so po velikosti drugi največji izdelovalec luči pri nas. “Mož je vedno imel vizijo velike proizvodnje in s tem povezane velike cilje. Sama nikoli nisem razmišljala o tako velikem podjetju, kot ga imava danes, in tudi ne bi šla v tako širino,” razkriva 'krivca' za hiter razvoj podjetja žena. 

Intrin proizvodni program sestavljajo štiri skupine izdelkov: vgradna fluorescentna svetila, stropna svetila, modularni sistemi in industrijska svetila. Svetil za gospodinjstva ne izdelujejo, zato pa imajo pri industrijski razsvetljavi 40-odstotni tržni delež v Sloveniji. S svetili opremljajo industrijske objekte, bolnice, šole, banke in druge večje objekte. Eden najbolj referenčnih objektov, ki so jih opremili s svojim lučmi, je ameriško veleposlaništvo v Indiji.  

Marjeta Furlan pravi, da zlasti v zadnjem času težijo k vse večji kakovosti izdelkov. Toda kaj je sploh tisto, kar naredi luč kakovostno? “Pri luči je pomembna svetloba, ki jo ta oddaja. Potem so tu še materiali, ki se vdelujejo, in se nenehno spreminjajo. Mi želimo dati hladnim industrijskim lučem drugačen videz, bodisi z drugačnimi materiali ali pa z barvami.”  

Izvoz v 20 držav 

Marjeta Furlan trdi, da v zgodovini podjetja ni bilo ene same velike točke, ki bi pomenila prelomnico za razvoj podjetja. “Pri nas se pomembni prehodi dogajajo vsake tri leta. Po začetku sestavljanja luči in nato izdelovanja sestavnih delov je bila tretja pomembna točka začetek izvoza. Izvažati smo začeli leta 1994.” Danes izvozijo že 47 odstotkov proizvodnje in to v 20 držav. Podatek o izvozu velja samo za neposredni izvoz in ne vključuje tistega, kar prodajo v tujino prek velikih trgovskih podjetij. Nasploh namenjajo izvozu in iskanju novih trgov zelo veliko pozornost. Kot razstavljavci se udeležujejo specializiranih sejmov v Hannovru, Moskvi in Parizu, ob tem pa še pomagajo svojim zastopnikom, da tudi oni razstavljajo Intrine izdelke na sejmih.  

Prav želja po večjem izvozu je bila razlog, da so letos kot prvo podjetje pri nas pridobili znak Enec, ki zagotavlja, da izdelki izpolnjujejo vse zahteve evropskih varnostnih standardov. Znak omogoča dostop na trge EU in EFTA ter v zadnjem času vse pogosteje tudi na trge v vzhodni Evropi. S stroškovnega vidika je Enec pomemben, ker nadomešča certifikate posameznih držav, ki niso ravno poceni.   

ISO je prinesel red v podjetje 

Nekateri teoretiki podjetništva trdijo, da je prva kritična točka za razvoj podjetja, ko podjetje preseže 10 zaposlenih. Takrat mora podjetnik prijateljsko zanesenjaštvo, ki vlada v podjetju, zamenjati z resnejšo notranjo organizacijo. V Intri Lighting so se za ta korak odločili šele lani, ko so dobili certifikat o poslovanju po standardu ISO. “Mislim, da nam je standard ISO prinesel velik korak naprej že s tem, da smo morali razdeliti funkcije. Jaz sem tako direktor podjetja, vodim finance in oblikujem, mož pa vodi marketing, prodajo in kot strojnik odloča o naložbah v strojno opremo. Imamo še direktorja proizvodnje, vodjo izvoza, vodjo prodaje na domačem trgu in tako naprej. Zdaj se točno ve, kdo za kaj odgovarja. Prej funkcije niso bile natančno določene in za napake nikoli ni bil nihče kriv,” pravi Marjeta Furlan.  Ko smo že pri kadrih: direktorica podjetja pravi, da veliko razmišljajo o tem, kako bi zaposlene čim bolje motivirali za delo. Predvsem bi radi zmanjšali število bolniških dopustov, zato so uvedli stimulacijo za tiste, ki določeno obdobje ne gredo na bolniško. Vendar se to ni pokazalo kot optimalna rešitev, saj ženske, za razliko od moških, še vedno pogosto odhajajo na bolniško. 

Druga, še bolj žgoča težava, s katero se srečujejo, zadeva financiranje hitre rasti. “Tu nas zelo ovirajo neplačila, ki jih skušamo reševati s preverjanjem bonitet novih kupcev. Drug način so kompenzacije, za kar smo zaposlili novo sodelavko. Še bolj kot pri nas, so neplačila pereča v Rusiji, kjer banke ne dajejo garancij. Tam kupcem prodajamo na predplačilo in na zaupanje.”    

Še več poudarka trženju 

Omenili smo že, da se v Intri zelo posvečajo iskanju novih trgov. Še bolj agresivno se tega nameravajo lotiti letos, saj bodo za razvoj novih izdelkov, prodajo in promocijo namenili skupaj 10 odstotkov vseh prihodkov. K večji prodaji na tuje trge naj bi pripomogla tudi selitev dela proizvodnje v tujino, o čemer pa še ne želijo govoriti.  

In drugi načrti? “Razmišljamo o lastni projektni pisarni, ki bi nudila tehnično podporo vlagateljem, kjer bi jim lahko tehnično predstavili izdelke, svetovali in naredili izračune. Po številu zaposlenih ne bomo več bistveno rasli. Na novo bomo zaposlovali predvsem strokovnjake in upam, da nekoč tudi managerje, ki bodo zamenjali naju z možem,” pravi Marjeta Furlan.

Moja formula uspeha  

“Veliko je treba delati, nič ti ne sme biti težko, najti moraš tržno nišo, hitro razvijati nove izdelke, slediti trgom, ki so si med seboj zelo različni, in imeti dobro ekipo za trženje. Mislim, da je še najteže najti nove trge, zato bomo letos v iskanje novih trgov vložili največ denarja in truda.” 


IZKAZNICA 
Podjetja: Intra Lighting
Kraj: Rožna dolina, Miren
Dejavnost: Proizvodnja luči
Zaposleni: 68
Promet: 994 milijonov tolarjev (v letu 1998)
Trgi: Slovenija, Rusija, Nizozemska, Švedska, Nemčija… 

ADUTI: 
·        Drugi največji izdelovalec luči v Sloveniji
·        47 odstotkov prometa ustvari z izvozom v 20 držav.
·        Hitra rast poslovanja od ustanovitve podjetja do danes
·        Prvo podjetje v Sloveniji, ki je pridobilo evropski znak Enec.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *