Mark Zuckerberg – najmlajši milijarder

Avtor: Nives Pahor | Objava: 03.04.2008

Facebook, nekdanja servisna storitev za študente Harvarda, naj bi bil danes vreden okoli 15 milijard dolarjev.


Če so se še pred letom dni v Silicijevi dolini spraševali, ali je Zuckerberg zavrnil življenjsko priložnost, ko ni sprejel Yahoojeve milijarde dolarjev, se zdaj sprašujejo, ali ni s svojo spletno skupnostjo definiral prihodnosti interneta. Skoraj vsa podjetja v Silicijevi dolini ga skušajo posnemati.

Mark Elliot Zuckerberg je s 23 leti postal najmlajši milijarder na letošnji Forbesovi lestvici najbogatejših Zemljanov. Njegovo premoženje ocenjujejo na 1,5 milijarde dolarjev, s čimer se je uvrstil na 785. mesto (od skupaj 1062). Nekateri opazovalci menijo, da je celo najmlajši milijarder v zgodovini, ki je svoje bogastvo ustvaril tako rekoč iz nič.  

In s čim je obogatel? Leta 2004 je ustvaril spletno skupnost, imenovano Facebook. Facebook, ki je nastal kot servisna storitev za študente Harvarda, trenutno velja za najbolj »in« spletno skupnost na svetu. Po ocenah nekaterih strokovnjakov naj bi bila vredna okoli 15 milijard dolarjev. Kar je sicer po mnenju nekaterih tržnih analitikov in tudi nekaterih zaposlenih v Facebooku prenapihnjena vrednost.

Facebook danes šteje že več kot 67 milijonov uporabnikov po svetu. Po predvidevanjih naj bi do konca tega leta dosegli okoli 200 milijonov uporabnikov. Predvidena letna prodaja od oglaševanja znaša okoli 150 milijonov dolarjev.

Ni kaj, pohvale vredno za fanta, ki, kot pravi, nikoli ni sanjal o tem, da bi vodil podjetje. In tudi zdaj se bolj kot s podjetjem samim ukvarja z vizijo, da bi spremenil svet. Njegov cilj je ustvariti nekaj na dolgi rok.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *