Marko Batista - estetske bonitete

Avtor: Nives Pahor | Objava: 11.07.2005

Marko Batista JE lastnik najstarejše slovenske bonitetne hiše. Sam pravi, da je I, d.o.o., prijazna bonitetna hiša, in takšni so tudi njegovi konjički ...


Marko Batista z ženo Uršo.

Všeč mu je, da ima njegovo življenje posebno dogajanje in estetiko. V tem duhu goji tudi številne konjičke, ki se med seboj prepletajo in s katerimi bogati svoje osebno in poslovno življenje. Tako Batista zelo rad potuje, rad dobro je in kuha, prisluhne dobri glasbi, zbira slike, piše »odbite« zgodbe, bere ... Kot pravi, rad počne, kar ga trenutno veseli, in brez svojih konjičkov bi zelo težko živel. Pri vsem tem pa ga spremlja žena Urša, s katero se, kot lepo pove Batista, zelo dobro razumeta.  

Potovanja in kulinarika povsod  

Potovanja ga spremljajo od srednje šole, ko je marca že nestrpno čakal počitnice, da je lahko kam odpotoval. Bil je hipi in, kot pravi, v duši ostaja hipi še naprej. Z leti so se potovanjem pridružili še drugi interesi, ki so prve še dodatno obogatili in popestrili.  

»Neznosna sladkost lenarjenja ... vsi pravi biznismeni menda delajo po cele dneve in celo noči, da o vikendih sploh ne govorimo ... vsega tega pri meni ni ... se včasih pošteno zasekiram ... sem jaz sploh pravi biznismen??« Iz knjige Kiki
Z ženo se zdaj približno petkrat letno odpravita na krajše potovanje po Evropi. Raje gresta večkrat za manj časa, kot enkrat za dlje. Ker ima Batista zdaj že nekaj let težave s potovanjem z letali, potujeta z avtom po Evropi, a to ju ne moti. Potovanja izbirata naključno, Francija pa mora biti skoraj vedno vključena, saj sta zaljubljena vanjo in v francosko kuhinjo, pa tudi v Italijo gresta vsaj dvakrat letno. Pri potovanjih vedno uporabljata Michelinove vodnike, saj so ti, kot pravi Batista, najstarejši in z vidika gurmanskih restavracij najzanesljivejši.  

Preden se odpravita na pot, se temeljito pripravita in prebereta vse o krajih, kamor se odpravljata (o umetnosti, zgodovini, naravi, kulinaričnih specialitetah ...), in ker Batista zelo rad kuha, poskusi že pred odhodom glavne kulinarične poslastice pokrajine, v katero se odpravljata. Potem pa testira, kje mu je uspelo in kje ga je »polomil« ali pri kuhanju.

Kikijevi popotni zapiski  

Batista rad tudi piše in potovanja veliko prispevajo k temam njegovega pisanja. Včasih napiše kaj za medije, konec lanskega leta pa se je opogumil in sam izdal prvo knjigo s simpatičnim naslovom Kiki. V njej so zbrana vsa njegova potovanja zadnjih 30 let, zgodbe o njem, o njiju z ženo, družini, odnosu do sveta, podjetju ... V njej smeha ne manjka.  

Na idejo za knjigo sta prišla z ženo, ko sta razglabljanja o pomenu življenja in o tem, kaj bi naredila, da bi pustila sled za seboj. Ugotovila sta, kot pojasnjuje Batista, da besede največ povedo. Tako je zbral zapiske s potovanj in jih uredil v knjigo. Že na platnicah knjige, pravi Batista, pa je želel pokazati svoj odnos do življenja, da ima rad življenje in da mu v življenju veliko pomeni estetika.  

Kot pravi Batista, človek potrebuje sprostitev, in vse več je takih, ki so spoznali, da je še nekaj več kot delo, kajti s človekom, ki nima prostega časa, je nekaj narobe.

Izkaznica podjetnika

Podjetnik: Marko Batista
Podjetje: I, d.o.o. , Ljubljana
Konjički: potovanja, kulinarika, zbiranje slik, glasba, arhitektura, kuhanje, pisanje ...
Življenski moto: »Uživaj do mere, kjer ne boš zgubil spoštovanja do sebe. Življenje je kratko, zato ga skušam uživati, kar se da.«

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *