Mikro krediti - maksi pomoč

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 12.02.2013

Za mikro posojila smo večina prvič slišali, ko je bangladeški bankir Muhammad Yunus leta 2006 dobil Nobelovo nagrado za mir. Njegova banka je brez velikih komplikacij odobravala kredite drobnim podjetnikom za njihov začetek poslovanja v povprečni višini 200 dolarjev. Slovenski podjetniki lahko ta trenutek najamejo mikro kredite pri dveh ponudnikih.



Za slovenske mikro kredite je značilno, da gre tudi tu za dokaj uniformirano ponudbo. Tako Slovenski podjetniški sklad kot tudi Volksbank d. d. ponujata kredite podjetjem in samostojnim podjetnikom, ki za svoje delovanje potrebujejo sorazmerno majhen denar, do največ 25.000 evrov. Torej denar, ki bi moral zadoščati za nakup manjše opreme, ureditev prostorov za dejavnost, morda tudi za začetne zaloge in obratna sredstva. Ni ga na pretek, vendar se do njega sorazmerno lahko pride.
 
Sorazmerno pomeni, da ga lahko dobijo tisti, ki v uspeh svoje podjetniške ideje verjamejo in to izkažejo z osebnim jamstvom, ali v primeru Volksbank, z osebnim jamstvom ali zastavo primernih nepremičnin, depozitov ali vrednostnih papirjev. Tudi sicer se mikro kredita nekoliko razlikujeta.
 
Od 5.000 do 25.000 evrov po zelo ugodni obrestni meri
 
Pri Slovenskem podjetniškem skladu se lahko najemnik odloči, koliko kredita bo vzel. Lahko se odloči za najmanj 5.000 pa do največ 25.000 evrov. To je načeloma ugodno, saj lahko sam odloča, koliko kredita resnično potrebuje. Vendar se bo verjetno večina odločila za čim večji, če ne že kar največji znesek. Obrestna mera 3,5 % je namreč tako ugodna, da tudi če denarja čez čas ne bi potrebovali, bi ga skoraj po tako ugodni obrestni meri dali v vezane depozite. To podjetniku zagotovi veliko prožnost pri politiki plačevanja. Vendar to velja samo za tiste, ki se znajo pri nakupih (predvsem opreme) zadržati. Oprema, ki ne prispeva k povečanju prihodkov, namreč pomeni čisto izgubo. In tudi mikro kredite je potrebno vračati. Verjetno je na podlagi izkušenj, da mora imeti podjetnik kar se da nov in ugleden avto, uvedena tudi omejitev, da krediti niso namenjeni nakupu cestnih vozil. Prav tako z njimi ne boste mogli poplačati že najetih kreditov ali lizinga. To pa seveda ne pomeni, da ne boste iz sproščenih prilivov iz terjatev za že prodano blago postopno poplačevali stare obveznosti, nove izdatke pa pokrivali z denarjem iz mikro kredita.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *