Milijarderja v sedmih letih

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 13.02.2006

Si lahko zamislite, da vaš izdelek uporabijo 200-milijonkrat dnevno? To je uspelo mladima računalnikarjema, tvorcema spletnega iskalnika Google in istoimenskega podjetja.


Larry Page in Sergej Brin

Internet je v zadnjih desetih letih pomagal obogateti številnim podjetnikom – v podjetniški Koromandiji, Ameriki, seveda. Spomnimo se samo Jeffa Bezosa, ustanovitelja Amazona, pa Pierra Omidyarja iz eBaya, Davida Fila in Jerryja Yanga iz Yahooja. Njihovo premoženje se meri v milijardah dolarjev. Z neverjetno hitrostjo pa sta se prav na vrh prebila ustanovitelja podjetja Google Larry Page, 33, in Sergej Brin, 32.  

Nekateri postavljajo Google na mesto, ki ga v vsaki generaciji zasede samo eno podjetje. Med njim in podobnimi podjetji iz preteklosti pa je ključna razlika: Google je svoje mesto zasedel v pičlih sedmih letih. Za primerjavo, Microsoft je na primer potreboval dvajset let.  

Začelo se je v študentski sobi 

Zgodba o nastanku Googla je skoraj kičasto ameriška. Podjetje sta ustanovila mlada računalnikarja Larry Page in Sergej Brin, ki sprva sploh nista imela podjetniških ambicij. Oba izhajata iz akademskih družin. Larryjev oče je bil pionir na področju računalništva in umetne inteligence in profesor na univerzi Michigan, Sergejev oče pa je bil ekonomist-matematik.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *