Miloš Urbanija in podjetje Ultra

Avtor: | Objava: 24.03.2006


Podjetnik leta 2006 Miloš Urbanija

Miloš Urbanija je soustanovitelj in osrednja oseba podjetja Ultra iz Zagorja. Podjetje je ustanovil s še dvema partnerjema leta 1989. Njihov prvi izdelek je bil ultrazvočni merilec razdalje, namenjen merjenju višine materialov v silosu.  

Leta 1995 so pričeli razvijati izdelek, ki je zaznamoval celotno nadaljnjo obdobje podjetja, in sicer merilni sistem za podzemne rezervoarje. V Ultri so želeli razviti rešitev, s katero bi bilo mogoče na daljavo meriti količino goriv na bencinskih servisih in v skladiščih. Ta rešitev je bila za nadaljni razvoj podjetja ključnega pomena. Na njeni osnovi so namreč razvili rešitve za različne dejavnosti. Ultra ima tako danes tri ključne razvojne in proizvodne programe:  

1. Program Ultra Energy ponuja celovito rešitev za spremljanje goriva od naftnega polja do kupca goriva na bencinskem servisu. Naftna družba ima v vsakem trenutku vpogled nad zalogami goriva, celoten proces nabave in transporta je avtomatiziran. Ultrino rešitev uporabljajo številne naftne družbe po vsem svetu.  

2. Program Telargo je sistem za sledenje, nadzor in komunikacijo z vozili. Sistem omogoča sledenje vozil, spremlja učinkovitost voznega parka in stroške ter pomaga povečati učinkovitost podjetja. Ultra je za trženje rešitve v Ameriki ustanovila podjetje Telargo, v katerega je lani japonska korporacija NTT DoCoMo vložila 28,6 milijonov dolarjev. Ultra je v podjetje vložila zgolj pravico do uporabe patenta, za kar ji je NTT DoCoMo priznal 51-odstotni delež v Telargu. 

3. Program M-Pay je najbolj obetaven program Ultre. Gre za sistem za plačevanje z mobilnimi telefoni, ki združuje visoko tehnologijo in široko uporabnost. Patentirana rešitev M-Pay dejansko spreminja mobilni telefon v plačilno sredstvo, saj lahko z njim plačujemo na skoraj vseh prodajnih mestih. Rešitev so že preizkusili v številnih državah, med drugim na Japonskem, v Maleziji, Braziliji, Savdski Arabiji, Hrvaški in drugod.  

Ultra je danes mednarodno visokotehnološko podjetje, s hčerinskimi podjetji in predstavništvi v več državah. Zaposluje 180 ljudi, od tega jih dela tri četrtine v razvoju. Ultra opravlja pionirsko delo na področju razvoja aplikacij za mobilno telefonijo, kjer so ji bili podeljeni tudi trije patenti. Glavni strateg podjetja je Miloš Urbanija, ki je postal večinski lastnik podjetja, potem ko sta iz Ultre pred leti izstopila druga dva soustanovitelja. Šlo je pravzaprav za ustanovitev odcepljenega podjetja, saj sta del dejavnosti, ki ni sodila v strategijo Ultre, prenesla v novo podjetje.


Preberite si še:
PODJETNIK LETA 2006 je Miloš Urbanija

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *