Minerali v prehrani

Avtor: Gašper Predanič | Objava: 07.05.2012

Minerali so nepogrešljivi za razvoj in ohranjanje zdravih mišic, kosti in živčnega sistema.


(Big Stock Photo)

V človeškem telesu je več kot dvajset različnih mineralov, od katerih ima vsak svojo funkcijo. Gre za snovi anorganskega izvora, ki jih najpogosteje najdemo v obliki soli. Nujni so za sintezo vitaminov v organizmu in so del encimatskih procesov. Zanimivo je, da lahko telo samo proizvede nekaj vitaminov, ne more pa tvoriti nobenega minerala. Vse minerale zato zaužijemo s hrano, izgubljamo pa jih z znojenjem, urinom in blatom. Zato je še kako pomembno, da v telo vsakodnevno vnašamo vse potrebne minerale.
 
V grobem jih delimo na mikroelemente oziroma elemente v sledovih, med katere sodijo, baker, jod, železo, mangan, fluor, cink, krom, selen, molibden, kobalt ter vanadij. Makroelementi, te telo potrebuje v večjih količinah, pa so kalcij, fosfor, kalij, žveplo, natrij ter magnezij.
 
- Cink
Je sestavni del mnogih encimov, nadzoruje krčenje mišic in je nepogrešljiv pri tvorjenju beljakovin in inzulina. Med drugim pospešuje celjenje ran in pozitivno vpliva na imunski sistem.
Najdemo ga v polnozrnatih žitnih izdelkih, mlečnih izdelkih, morski hrani, kvasu, česnu, stročnicah, jajcih in bučnih semenih.
 
- Kalcij
V človeškem organizmu je od 900 do 1200 gramov kalcija in je najbolj zastopan mineral v telesu. 99 odstotkov kalcija je v kosteh in zobeh, preostanek pa v krvi in mišicah. Pomemben je za zdrave zobe in kosti, delovanje mišic, širitev in krčenje žil in prenašanje dražljajev po živčnem sistemu. Največ kalcija vsebujejo mlečni izdelki, našli ga boste tudi v ribah, polnovrednih žitih, stročnicah, oreških, suhemu sadju, brokoliju, špinači, poru in zelju.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *