Minimalizem v delovnem prostoru

Avtor: Marija Andoljšek | Objava: 10.06.2003

Minimalizem ni stvar pomankanja, kot bi kdo mislil. Prej nasprotno, saj temelji na skrajno reducirani, a dovršeni opremi in zlasti odličnih materialih za vse površine v prostoru.



Prostor natrpati z opremo ni težavno. Težje je v njem ustvariti in zlasti ohraniti prazen videz in z njim red, ki zagotovo vpliva na delovno zbranost in uspešnost.
Prvi korak je odločitev, da bomo stene, strop in tla uporabili kot funkcionalno opremo, ki se staplja s prostorom in je popolnoma neizstopajoča in neopazna.

V predstavljeni delovni sobi sta to dva nivoja tal, ki ustvarjata delovno in pogovorno skupino. Višinska razlika dveh stopnic dobro integrira veliko delovno mizo, ki se tako v zgornjem nivoju pojavlja le še kot nizka polica in odlična zaslonka za nevidno razsvetljavo ob tleh. Tudi razsvetljava delovne mize je razpršena, skrita za spuščen steklen most nad mizo. Med skopo opremo smo vključili le še dve polici in niz predalčnikov.

Vse našteto pa bi brez izdatne podpore dostopnih omar ne zadoščalo resničnim potrebam delovne sobe. Vrsta omar deluje kot prazna stena – a je v njej skrito prav vse, kar ni v danem trenutku v uporabi. Lupina prostora je bistvo in si zasluži najboljše materiale, ki s svojo žlahtnostjo in zanimivim videzom opredeljujejo ves prostor – tako marmor na spodnjem nivoju tal kot tudi lesene police in ne nazadnje kamenje ob okenski steni.
Kot naročen za tako očiščen interier je stol ravnih linij s primernim imenom TOY, ki je na voljo v treh barvah. (Salon Orion, Celovška 149 b, Ljubljana.)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *