Ministri na zaslišanju

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 08.06.2009

Na uresničitev vlade čaka 118 zahtev podjetnikov in obrtnikov. Nekatere med njimi so pristojni ministri že v izhodišču zavrnili.


Na tradicionalnih Dnevih slovenske obrti in podjetništva so se bili letos pripravljeni v živo soočiti s podjetniki le trije ministri in ena ministrica. Ostala ministrstva so na srečanje poslala sekretarje.

Koliko je vlada pripravljena prisluhniti podjetnikom? Jo njihovi interesi in potrebe sploh zanimajo? Eden od rednih pokazateljev posluha je izpolnjevanje zahtev, ki jih na vlado vsako leto naslovi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS). V zadnjih letih je država uresničila približno polovico vsakokratnih zahtev. Kar niti ni slabo, če vemo, da je zbornica nanjo naslovila v povprečju okrog 100 zahtev letno. Povprečje je pokvarilo prav lansko leto, ko je vlada uresničila zgolj 40 odstotkov od 96 zahtev.
 
Letos je tudi zaradi težkih razmer seznam zahtev še obsežnejši. OZS je nanj uvrstila 118 zahtev. Barometer pripravljenosti vlade, da jih uresniči, pa je bil forum na tradicionalnih dnevih obrti in podjetništva v Portorožu minuli mesec, kjer so pred obrtnike in podjetnike stopili ministri in sekretarji ter se neposredno seznanili z zahtevami malega gospodarstva.
 
Podjetniki trpijo po vsej Evropi
 
Predsednik upravnega odbora OZS Štefan Pavlinjek z zadovoljstvom ugotavlja, da je država že v dosedanjih protikriznih ukrepih upoštevala večino njihovih predlogov za ublažitev posledic krize. Med drugimi je skrajšala svoje plačilne roke, uvedla institut čakanja na delo, uvedla subvencije za skrajšan delovni čas, skrajšala čas za vračilo preplačanega DDV in tako naprej. O novih predlogih pa je povedal: »Vsi naši predlogi vodijo do tega, da bo Slovenija postala podjetniško prijazna država, in bistveno prispevajo k skladnejšemu in konkurenčnejšemu razvoju.«

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *