Moč denarnega toka, 2. del

Avtor: Tine Juha | Objava: 03.04.2008

V nadaljevanju članka o denarnem toku predstavljamo načine upravljanja z njim, tako osnovne kot tudi bolj kreativne. Denarni tok in njegov pomen osvetljujemo tudi z vidika vlagateljev.


Če račune izdajamo takoj po opravljeni prodaji ali opravljeni storitvi, skrajšamo čas do prejetja plačila in hkrati svojim kupcem sporočamo, da smo organizirani in da nam vzorno poravnavanje obveznosti veliko pomeni.

V prejšnji številki smo ilustrirali pomen denarnega toka in ga razdelili na osnovne sestavne dele – denarni tok iz poslovanja, iz financiranja in investiranja. Denarni tok je torej pomemben finančni izkaz, čeprav je (bil) dostikrat zanemarjen. Vendar se je njegovega pomena treba zavedati, ko na primer v banki povprašujete po kreditu, preverjate poslovne partnerje ali investirate v vrednostne papirje in vas zanima poslovanje njihovega izdajatelja.  
 
Zadnjič sem opisal vsem znani primer podjetja Enron in bank, povezanih z njim. Konec zgodbe vam je verjetno znan. Vendar pa Enron ni osamljen primer poslovnih prevar, ki vključujejo »friziranje« denarnega toka. Leta 2003 so bili v ZDA obsojeni trije vodilni delavci podjetja Dynegy, enega večjih ameriških proizvajalcev in distributerjev električne energije (ki med drugim sodi tudi na lestvico S&P 500). Da bi investitorjem v njihove delnice prikazali lepšo sliko poslovanja, so najeto posojilo v finančnih izkazih prikazali kot denarni tok iz poslovanja. Seveda takšne prevare zahtevajo veliko »prevarantskega poguma« ali pa sodelovanje revizorja. No, v tem primeru so bili tudi revizorji zavedeni. Denarni tok je torej pomembnejši finančni izkaz, kot se nepoučenemu opazovalcu zdi na prvi pogled.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *