Moda je posel, v katerem hočem biti

Avtor: Martina Budal | Objava: 06.12.2010

Biti obkrožena z lepimi oblekami – to so sanje vsake ženske. Maji Ferme so se uresničile.


Maja Ferme

Modna oblikovalka Maja Ferme pravi, da so študentom na fakulteti govorili, da bo dober izdelek sam našel kupca. Šele v New Yorku pa je spoznala, da je moda posel kot vsak drug. V Showroomu v Ljubljani predstavlja svoje modne kreacije in izdeluje modna oblačila po naročilu, njen pogled pa je usmerjen v tujino.
 
Od kod ideja za podjetniško pot?
Pravzaprav se je razvila skozi čas študija. Najprej sem začela delati oblačila zase, potem za prijateljice in znanke in če hočeš delati za nekoga drugega, je treba odpreti s.p. Nisem začela z idejo in poslovnim načrtom, ampak je poslovna pot prišla sama po sebi, skozi življenje.
 
Kje ste dobili začetni kapital?
Že med študijem sem imela dve službi in tako sem si financirala prvo samostojno modno revijo in nadaljnje izobraževanje v New Yorku. Dopoldne sem hodila na faks, popoldne sem za revijo Študent pisala modne članke in tržila oglasni prostor, zvečer pa sem še organizirala modne prireditve.
 
Kateri so plusi in minusi vašega posla?
Veliko mi pomeni, da sem svobodna, da si prilagajam svoj čas, kdaj in kaj bom delala. To je zelo lepo delo, v stiku sem z ljudmi, kar imam rada, ukvarjam se z estetiko, umetnostjo, kulturo, veliko lahko potujem. Negativna stvar, hm, ni take varnosti, kot jo vidim pri kolegih, ki imajo standardne službe, več je tveganja in negotovosti, mogoče malo več adrenalina, kar pa imam rada. Če bi me kdo vprašal, ali sem se prav odločila, vem, da sem se. Vem, da je moda to, v čemer hočem biti.
 
Tudi če bi se še enkrat znašli na začetku poti?
Ja, tu bi ostala, bi se pa malo drugače lotila stvari. Zagotovo bi se prej lotila stvari tako, kot se jih lotevam zdaj. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *