Mrtev ali živ, vsekakor pa najbogatejši med glasbeniki

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 07.05.2014

Paul McCartney, sloviti član ansambla The Beatles, je umrl - oprostite, naj bi umrl - v avtomobilski nesreči, 9. novembra 1966, ob petih zjutraj. Kdo je potem danes najuspešnejši in najbogatejši glasbenik na svetu? William Campbell, ki naj bi bil njegov dvojnik? Ali morda »pravi« Paul McCartney, ki v resnici ni umrl?


Verjetno največjo poslovno napako je Paul McCartney storil z izgubo svojih avtorskih pravic za pesmi, ki jih je napisal za Beatlese. Od vseh pesmi sta v njegovi lasti samo Love Me Do in P. S. I Love You.

Tistega večera naj bi Beatlesi preživeli v studiu, kjer so snemali svoj album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Okoli tretje ure zjutraj so se hudo sprli in Paul je jezno zapustil studio, sedel v svoj športni avto in odvihral po londonskih ulicah. Nekje je v avtomobil vzel tudi štoparko Carolyn Rito Northam, nekaj ulic pozneje pa je med divjo vožnjo spregledal rdečo luč na semaforju. V nesreči sta Paul in dekle zgorela v razbitinah avtomobila.

 

Kdo je Paul McCartney?

 

Po prvem šoku so preostali člani skupine ugotovili, da bi Paulova smrt škodovala njihovi nadaljnji karieri. John Lennon je predlagal, da poiščejo Paulovega dvojnika. Našli so ga v glasbeniku Williamu Campbellu, ki je bil Paulu po nekaj plastičnih operacijah res popolnoma podoben. No, natančne oči dvomljivcev na fotografijah »Paula pred in Paula po smrti« še danes opažajo razlike  Potrdila, da je Paul res umrl, so zagovorniki te teorije zarote iskali tudi v skritih sporočilih v besedilih pesmi Beatlesov, kot so A day in a life ali Revolution 9. V skladbi I'm so tired, Tako sem utrujen, je v ozadju slišati tudi mrmranje: Paul is dead man, miss him, miss him, miss him, Paul je mrtev, pogrešam ga, pogrešam ga ... Najbolj zgovorna pa naj bi bila slovita naslovnica albuma Abbey Road, na kateri Beatli prečkajo cesto oblečeni, kot bi bili na pogrebu. John je simboliziral duhovnika, Ringo pogrebnika, George tistega, ki koplje jame, Paul pa je mrtvec.

 

»Zgovorna« naj bi bila tudi registracija avtomobila, ki je bil parkiran ob prehodu za pešce. Na tablici je bilo zapisano 28 IF, 28 ČE, kar naj bi pomenilo, da bi bil Paul toliko star, če bi bil še živ. Čeprav je bila zgodba o njegovi smrti že večkrat zavrnjena, v šali ali bolj ali manj zares, nekateri še vedno verjamejo, da je Paul McCartney, ki v času, ko pišemo ta članek, kljub že 72 letom, že pet mesecev zagnano koncertira na odrih po Južni Ameriki, Japonskem in Južni Koreji  ah, kdo bi vedel kdo.

 

Koncertiranje z namenom služenja denarja, čeprav je na vsaki turneji v zadnjih letih zaslužil v povprečju od 20 do 40 milijonov evrov, za Paula McCartneya ni glavni motiv. S svojim bogastvom, ki narašča tudi, ko spi, bi lahko v miru sedel doma ali igral golf ter užival v penziji. A kot pravi: »Ni ga občutka čez tega, da stojiš na odru, pred 20 tisoč ljudmi, ki skupaj s tabo prepevajo tvoje stare pesmi, kot so Let It Be ali Hej Jude

 

Naj bo tako ali drugače, Paul McCartney se je v zgodovino zapisal kot član kultne skupine The Beatles, ki je oblikovala smernice današnje glasbe, kot eden najplodovitejših skladateljev v zgodovini in kot glasbenik, ki je znal s svojim igranjem in prepevanjem zaslužiti največ. S premoženjem, vrednim okoli 800 milijonov evrov, je postal najbogatejši glasbenik v zgodovini. »Nismo se podali v glasbeno kariero, da bi ta postala naša služba. V glasbo smo pravzaprav šli zato, da bi se ji izognili,« se je nekoč pošalil Paul.

 

Nadarjen za note in denar

 

Da je poleg talenta za glasbo v njem tudi občutek za upravljanje z denarjem, je bilo lahko razvidno že, ko se je star 14 let, ob smrti matere, ki je bila edina redna prinašalka denarja v družini, glasno zamislil: Kaj bomo pa sedaj brez njenega denarja?

 

Čeprav je Paul že zgodaj stopil na svoje prve ure glasbene vzgoje, se je največ učil »po posluhu«. Tako se je naučil igrati klavir, trobento in kitaro. Glasbo mu je v gene položil oče, ki je bil pianist in trobentač v lokalnih jazz klubih. Sinu je za 14. rojstni dan podaril trobento, vendar jo je Paul kmalu zamenjal za kitaro, saj je ugotovil, da bo tako ob igranju lahko tudi pel. Ameriški ritem in blues glasba ter Little Richard in Elvis Presley so v njem pustili globoko sled.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *