Muzej motociklov

Avtor: Polona Skledar | Objava: 10.05.2003

Zasebni muzej motociklov Petja Groma na Vranskem je iz strastnega zbirateljstva prerasel v družinsko podjetje.



Grom Petja, Primorec, po izobrazbi arhitekt, je imel 20 let gradbeno podjetje v Italiji. Svoje nekdanje delo je čez noč obesil na klin in se z družino preselil na Vransko, od koder izvira njegova žena. Je rojen zbiratelj, ki zadnjih 25 let zbira motorna kolesa. Vsak nakup starega predmeta, motocikla ima za naložbo, ki mora upravičiti svojo ceno. V zbirkiima okrog 150 motornih koles iz obdobja od leta 1900 do 60. let prejšnjega stoletja.

Njegov delovnik traja 17 ur na dan, in ker je mu je delo obenem konjiček, trdi, da ne potrebuje počitnic, saj je »vsak dan na počitnicah«. Ves svoj čas in prihranke še vedno vlaga v zbirko, ki je podoba njegovega dela in dela njegove družine. Zasebni muzej motociklov je se počasi razvija v pravo družinsko podjetje.

Muzej je odprl leta 1997 v obnovljeni lastniški secesijski stavbi na pobudo nekdanje Občine Žalec, ki mu je pomagala pri pridobitvi potrebnih dovoljenj. Kot pogoj za ustanovitev muzeja pa je Grom zahteval od takratnih oblasti postavitev turistične informacijske table ob avtocesti, ki je bila do nedavnega edina v Sloveniji (zdaj postavljajo drugo tako tablo za Postojnsko jamo). V dolgih letih dela v tujini je namreč videl, kaj je tisto, kar pritegne goste na določeno lokacijo. Cestne table (zlasti ob avtocestah) so zelo učinkovita vaba za mimoidoče. Prav zaradi te table dobi letno veliko obiskovalcev, ki bi sicer zaradi avtoceste zlahka zaobšli Vransko. Tako prispeva tudi k turistični promociji kraja. Pridobitev take table pa v Sloveniji ni ravno mačji kašelj, treba se je še kako potruditi in pritiskati na prave ljudi.

Kako se muzej financira in trži

Petja Grom, sredstva za poslovanje pridobiva z vstopnino, ki je simbolično nizka. V okviru muzeja je kot dodaten vir financiranja uredil tudi muzejsko restavracijo, kjer se lahko obiskovalci osvežijo s pijačo ali pa po poprejšnjem naročilu dobijo malico, kosilo ali večerjo. Ukvarja se tudi z oddajanjem sob za turiste.

Dodaten vir financiranja mu prinaša tudi organizacija različnih prireditev oldtimerjev, kot je na primer leta 2002 Evropsko srečanje ameriških motociklistov na motorjih znamke Indian na Vranskem. Posreduje in pomaga pa vam tudi pri nakupu starih motociklov, saj ima veliko izkušenj in znanja, bogato zbirko strokovne, originalne literature in knjig s tega področja. Kot pravi, se vse več premožnih ljudi zaveda, da je vlaganje v starine, če so te izvirne, dobra in modra odločitev. Vendar je treba biti pri nakupu previden, saj vsako starodobno vozilo ni dobra naložba, in tu je nejgova svetovalna funkcija še kako dobrodošla.

Letno muzej obišče okrog 10.000 obiskovalcev, vstopnina je 500 tolarjev. Doslej se jim še ni bilo treba promovirati s plačanimi oglasi. Veliko dajo na osebni odnos do obiskovalcev, kar je njihova največja promocijska vrednost. Dobro vedo, da zadovoljni gostje širijo dober glas o njihovem muzeju. Z osebnim stikom tudi sami veliko zvedo od obiskovalcev, predvsem starejših, ki vedo povedati veliko anekdot. Zanimivejše želijo ohraniti in jih bodo morda nekoč izdali. Veliko pa tudi pomeni, da je Petja Grom generalni sekretar slovenske veteranske avto-moto zveze CVAMZ, ki združuje nekaj tisoč ljudi.

Neplačani turistični delavec

Za Groma bi lahko rekli, da je praktično neplačani turistični delavec, saj se zelo dobro zaveda, da lahko le s širšo promocijo območja in ponudnikov sam in z njim celotna okolica doseže še večjo prepoznavnost v prostoru. Zato vzporedno s svojo promocijo poskrbi tudi za druge ponudnike, a je med njimi žal premalo povezave. Na njegovo pobudo je občina Vransko odkupila gasilsko zbirko in vzpostavila Gasilski muzej, ki je največji tovrstni muzej v Sloveniji. Tako je občina Vransko postala najmanjši kraj v Sloveniji s tremi muzeji (poleg omenjenih še Schwentnerjeva hiša).

Po Gromovem mnenju se pri nas čuti, da so sredstva države za dejavnost kulturnih ustanov vedno manjša. Problem so tudi prijave na razpise, kjer so možnosti, da si izbran, majhne, poleg tega pa so razpisne dokumentacije zelo obsežne in zahtevne.

Več o muzeju in delu Petja Groma najdete na spletnih straneh
www.muzej-motociklov.com/.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *