Na poslovno kosilo v zapor

Avtor: Matej Štakul | Objava: 10.12.2000

Slovenci so lačni tematskih restavracij, lokalov, ki ob dobri hrani ponujajo tudi nekaj več - dušo. Tudi v Ljubljani jih je nekaj.



Število tematskih restavracij lahko v slovenski prestolnici Ljubljani preštejemo na prste ene roke, s temami od Hemingwaya do »zapora«.

V zadnjih letih se je ponudba restavracij v Sloveniji in seveda njeni prestolnici Ljubljani bliskovito povečala. Ob klasičnih slovenskih restavracijah in tistih, ki ponujajo hrano iz nekoč nam bratskih južnejših držav, postajajo vse bolj aktualne tudi tiste z mednarodno kuhinjo, predvsem italijansko, francosko, špansko, mehiško in seveda kitajsko. Nas pa je zanimalo, kakšna je pri nas ponudba tako imenovanih tematskih restavracij, takšnih, ki lahko ob pestrem jedilniku ponudijo tudi kanček več.

Prav določena tema naj bi namreč restavraciji pomagala, da s trženjem prijetnega ozračja ustvarja dobiček. Ponavadi je hrana v tematskih restavracijah prav zato dražja (a tudi kakovostna), razliko v ceni pa upravičujejo prav z ozračjem, ki naj mu ne bi bilo podobnega. Dobršen del prihodkov tematskih restavracij pa naj bi prinesla prodaja številnih izdelkov, majic, očal, obeskov za ključe in podobnega, na katerih je logotip restavracije in ki so tematsko povezana z imenom restavracije. Da gre za formulo, ki prinaša uspeh, potrjujejo izkušnje številnih tovrstnih restavracij po vsem svetu (med najbolj znanimi sta na primer verigi Hard Rock Cafe, posvečena rock''n''rollu, in Planet Holywood, znanim igralcem). In kako je z njimi v Ljubljani?

Casa del Papa

Najbolj znana in tudi zelo priljubljena je v Ljubljani Casa del Papa, ki je posvečena pisatelju Ernestu Hemingwayu (znan je bil tudi po pisanju kuharskih receptov). Ob dobri hrani gostitelji ponujajo tudi obilo zabave, ki se v spodnjem in zgornjem delu objekta (osrednji je namenjen restavraciji) ob odlični glasbi ponavadi nadaljuje do zgodnjih jutranjih ur. "Idejo smo dobili od slikarja Marka Hergoutha, Leščana, ki sicer živi v Ljubljani. Sprva nam je načrte pripravljal drug arhitekt. A kmalu smo videli, da nam njegovi načrti niso preveč všeč, pa tudi celoten predračun naložbe je bil previsok. Nato pa smo na bolšjem sejmu slučajno naleteli na Marka. Ko je izvedel, da delamo lokal v treh različnih nivojih, je takoj predlagal idejo Ernesta Hemingwaya. Bili smo seveda navdušeni," razlaga Matjaž Zanoškar, eden izmed lastnikov lokala Casa del Papa. Seveda pa je bila do odprtja še dolga pot. Najprej je bilo seveda potrebno lokal ustrezno opremiti. "Opremo smo nabavljali v Key Westu na Floridi, v Parizu in preostanek na Kubi. Kot sem že dejal, je restavracija v treh nivojih. V spodnjem je kubanski del, zgornji del spominja na Key West, v restavraciji pa so predstavljena tudi vsa ostala Hemingwayeva življenjska obdobja- od Soške fronte, Benetk do Pariza. Kot je že navadi v tovrstnih tematskih restavracijah v tujini, tudi mi prodajamo majice z motivom njegove glave, širše palete njegovih izdelkov pa ne ponujamo."

Sicer pa je odprtje Casa del Pape potrdilo, da smo Slovenci lačni tematskih restavracij, lokalov, ki ob dobri hrani ponujajo tudi nekaj več - dušo. "Odprti smo že dobra tri leta, obisk pa je še vedno dober in potrjuje, da ljudje radi zahajajo v lokale, ki so tematsko vezani. Mi smo v Sloveniji predstavili nov trend. Kasneje so nas mnogi kopirali in, kar je najbolj zanimivo, trend je uspel povsod, tako da tovrstni lokali po Sloveniji vsi dobro delujejo."

Monroe (in Marylin)

Prav nasprotno pa trdi Mira Šimič, lastnica restavracije Monroe, ki je skupaj z barom Marylin seveda v celoti posvečena v petdesetih letih proslavljeni ameriški igralki Marylin Monroe. "Sodeč po mojih izkušnjah Slovence v lokal ne privablja tematika. Precej pomembnejše je namreč to, kaj je na krožniku in v kozarcu. Vsaj v Ljubljani je žal tako," pravi lastnica restavracije Monroe. Njena ideja, da bi prezgodaj umrli igralki tudi v Ljubljani posvetila objekt, je povezana s Kinoteko, ki ima svoje prostore v neposredni bližini, restavracija pa je popolnoma zaživela pred dobrimi tremi leti. Krasijo jo predvsem slike bujne blondinke. "Za tri slike imam avtorske pravice za celotno Slovenijo, ki sem jih dobila prek avstrijske televizijske postaje Ă–RF in predstavnika celovškega sejma. Ker je prostor precej majhen, se mi zdi, da te slike dovolj poosebljajo Marylin Monroe, restavracija pa je dovolj topla in elegantna."

Papillon

Najmlajši v ponudbi tematskih restavracij je Papillon, ki je odprt šele dva meseca in je nastal na prostoru nekoč izjemno priljubljenega Eldorada. "Zavedali smo se, da je Eldorado prešel fazo, v kateri je bil zanimiv za Ljubljančane, zato je bilo logično, da smo se odločili za spremembo. Izvedli smo interni razpis, na katerega smo povabili nekaj projektantov in najbolj nam je bila všeč prav zgodba gospoda Košiča, vezana na film Metulj. Prenova lokala je trajala tri mesece, 3. oktobra pa smo ga predali svojemu namenu. Vsa oprema, stoli, mize in podobno, je seveda izdelana po naročilu. Najpomembnejše nam je bilo to, da bo lokal prijeten, hkrati pa s takšno tematiko, s katero se lahko gostje poistovetijo. Menim, da smo prijetnost in toplino dosegli z izbiro lesa in keramike, za nameček pa je tematika lokala, ki spominja na zapor, še provokativna," razlaga Matjaž Ivanc, solastnik lokala. Ker je seveda tematika Papillona (Metulja) dobro znana Slovencem, bi se verjetno mnogi rade volje odločili tudi za nakup kakšnih
avtentičnih stvari, ali pa navsezadnje le video kasete s posnetkom filma. "Razmišljali smo tudi o tem, a za to obstaja precej zakonskih omejitev glede pravic za prodajo. A vendarle je imel že tudi Eldorado neko svojo zgodbo, pa posebnega odmeva v tej smeri ni bilo. Prav zato skupaj s partnerjem nisva preveč silila v prodajo različnih izdelkov. Zmeraj je pač tako, da določen odstotek ljudi zgodba zanima, večina pa pride v lokal prav zaradi njegove prijetnosti".

Sicer pa Matjaž Ivanc poudarja, da Papillon ni le nočni lokal, temveč je še kako pomembno dogajanje, ki se odvija čez dan. "Ker smo tematsko vezani na zapor, smo poskušali hrano asociirati, tako da ponujamo precej jedi ''na žlico'', med katere sodi precej slovenskih jedi. V ostali ponudbi je mednarodna kuhinja, pa tudi nekatere jedi, ki jih ni moč naročiti nikjer drugje v Sloveniji, na primer ameriška jed ''spare ribs''. Proti večeru ponujamo tudi družabno jed, fondi, imamo pa tudi bogat solatni bar. Dejstvo je, da smo v poslovnem delu Ljubljane, kjer si ljudje želijo pojesti nekaj malega in zdravega. Sicer pa Papillon omogoča, da gostje najprej nekaj pojedo, se družijo, nato pa imajo zagotovljen še prostor za zabavo. Restavracija se pač ponoči preobrazi v klub, kjer se pleše in zabava."

Svetilnik

Zanimivo idejo pa ponuja restavracija Svetilnik, tik ob kopališču Kolezija. "Ker je pač prostor lokala ob bazenu, se nam je zdelo logično in tudi zanimivo, da ga opremimo v navtičnem slogu. Ideja se nam je porodila pred dvema letoma, pri opremljanju pa smo se zanesli kar na lastne
moči. Tako smo načrte v glavnem skicirali sami, opremo pa nakupili v sosednji Italiji in tudi na Nizozemskem. Glede na obisk lahko rečem, da smo zadeli v polno, saj se ljudje v našem okolju počutijo prijetno in domače," nam je dejala Lili Šrigot, vodja lokala, ki še posebej prijazno gotovo deluje v pomladanskih in poletnih mesecih, saj ponuja prekrasen pogled na celotno kopališče Kolezija.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *