Na zabavo iz službe

Avtor: Lidia Pavlin | Objava: 10.12.2003



Pred petnajstimi leti sem prvič obiskala sorodnico Lindo v Chicagu. Ko sva zjutraj odhajali od doma, ona v službo, jaz na potep v »downtown«, mi je v roke potisnila vrečo z obleko in par salonarjev. Sama si je oprtala težko, preveliko žensko torbico, pod pazduho stisnila nekaj map in spisov, in oboroženi z velikima skodelicama sladke temne vode, ki ji rečejo kava, ter neizogibnima krofoma, sva se z muko prebijali do središča mesta. V avtu mi je razložila, da ima zvečer zabavo, zato je vzela s seboj svečano obleko in elegantne čevlje. Prho je imela v pisarni.
 
Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.
Ta resničnost je dohitela tudi nas. Sicer so prhe v pisarni bolj izjema kot pravilo, zato pa je delovnik že tako dolg, da pogosto ne dovoljuje, da bi šli domov in se preoblekli za popoldansko koktajl ali večerno zabavo.   
 
Kako iz službe na zabavo? 

Gospodje so glede tega gotovo v prednosti, saj so tudi na popoldanskih in večernih zabavah videti urejeni v obleki, ki jo tudi sicer nosijo v službi. Za bolj svečan videz zadoščajo že srajca in kravata žive barve ali drznejšega vzorca ter manšetni gumbi. Za moške je pomembno, da »ne padejo« na podrobnostih in modnih dodatkih: da so čevlji lepo zloščeni, da se ujemajo s pasom, da so nogavice prave barve in dovolj dolge (dokolenke!), da so rokavi srajce za prst daljši od rokavov suknjiča in da jih obdaja vonj sveže toaletne vode. Če gre za manj formalne zabave, pa se lahko znebijo kravate in odpnejo še kak gumb pod vratom in - voilá, zabava se začenja! 

Za gospe je preskok iz dnevne v večerno toaleto zahtevnejši. Nemalokrat zahteva (in tudi prav je tako!) popolnoma drugo obleko, drznejšo, zapeljivejšo. Med večernimi oblačili spet kraljuje črna barva. Klasični mali črni obleki, ki so jo proslavile Audrey Hepburn, Jackie Onassis in Diane Vreeleand, so se pridružile še male obleke v paleti barv - beli, rdeči, zlati, srebrni. Oblečene samostojno razkrivajo noge v prosojnih (ali letos zelo debelih in barvastih) nogavicah, preko dolgih, črnih, širokih hlač pa delujejo kot moderne tunike. Lepe so tudi dolge toalete, ki si jih vse preredko drznemo obleči iz strahu, da bomo videti preveč svečano (angl. overdressed). Vse naštete različice zahtevajo Lindin sistem - obleko in čevlje s seboj in, če že nimamo prhe, vsaj prostor, kjer se lahko spodobno preoblečemo in osvežimo make-up. 

Na zabavo pa gremo lahko tudi z manjšimi posegi v garderobo. Črn hlačni kostim, ki ga sicer nosimo v službi, se preprosto prelevi v svečanega v kombinaciji z belo bluzo, svetlečim topom ali drznim korzetom. Če iz vrečke potegnemo še par salonarjev in majhno torbico (po možnosti lakaste!), osvežimo make-up in se odrečemo kosilu v korist frizerja, smo za večerno zabavo v popolni pripravljenosti, ne da bi izgubljale čas z vožnjo domov. 

Pa veliko vročih zabav v hladnem decembru!

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *