Najdonosnejše so (bile) parcele

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 12.12.2005

Izmed različnih oblik naložb so bile v minulih 15 letih v Sloveniji dolgoročno najdonosnejše naložbe v zazidljiva zemljišča in vzajemne sklade.



V zadnjih petnajstih letih smo imeli zaradi družbenih in gospodarskih sprememb zlato obdobje različnih oblik naložb. Če pogledamo skorajda katerokoli vrsto naložb, je prinašala višje donose kot primerljive naložbe v razvitejših gospodarstvih. To velja za naložbe v lastno podjetje, delnice, vzajemne sklade in nepremičnine.  

V tabelah smo zbrali podatke o donosnosti različnih vrst naložb. Podatkov žal ne moremo neposredno primerjati med sabo, saj se nanašajo na različna časovna obdobja. Idealno bi bilo, če bi lahko izračunali donosnost za čim daljše časovno obdobje, na primer od leta 1991 naprej, vendar to ni mogoče. Na primer, delnice so na borzo prihajale v različnih obdobjih: nekatere kotirajo na borzi že deset let, druge šele nekaj let. Podobno velja za vzajemne sklade. Vseeno lahko iz podatkov razberemo okvirne podatke o donosnosti vsaj za nekajletno obdobje. Kot lahko vidimo iz tabel, so bile dolgoročno najdonosnejše naložbe v zazidljiva zemljišča in vzajemne sklade.  

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *