Najemnina za poslovni prostor

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 12.10.2009



Vodim storitveno podjetje, za katero imam najet lokal malo iz centra mesta. Najemnina, ki je znašala 21 evrov za kvadratni meter, mi do nedavnega ni povzročala težav. Zdaj, ko je promet upadel za 25 do 30 odstotkov, pa preprosto nimam denarja za plačilo. Pogodbo imam še za leto in pol. Ocenjujem, da bi lahko »prenesel« najemnino le tam okoli 16 do 18 evrov. Po sedanjih pogojih bi do konca najemne pogodbe podjetje preprosto moral zapreti. Kaj lahko naredim?
 
Mislim, da je nujno, da se z najemodajalcem resno pogovorite. Ne vem sicer, kaj vaša najemna pogodba pravi glede možnosti predčasne odpovedi pogodbe oziroma o bistveno spremenjenih okoliščinah. Glede na to, da navajate rok za iztek pogodbe, gre za najem za določen čas, in v takšnih pogodbah določil o predčasni odpovedi pogosto ni.
 
Najemodajalcu predstavite, da so se stvari dramatično spremenile. Pojasnite mu, da sedanje stanje vodi v izgubo tudi zanj. Narediti morate tri natančne (mesečne) izračune denarnih tokov: kaj se bo dogajalo ob nespremenjenih okoliščinah, kaj bi se dogajalo ob nižji najemnini in kaj, če bi se preselili v podoben lokal, ki jih je zdaj zagotovo veliko na voljo po vaših še sprejemljivih cenah. Tako boste dobili osnove za razgovor z najemodajalcem. Vendar se dobro pripravite. Če imate razkošen avto, ga takoj prodajte, kajti sicer vam najemodajalec o vašem slabem stanju ne bo verjel. Edini pritisk, ki ga lahko izvajate, je namreč, da boste svoje podjetje preprosto zaprli (poslali v stečaj). To je »palica«, »korenček« bi pa bil, da bi sklenili novo pogodbo po novi ceni za nov, daljši rok (3 do 5 let), vendar s klavzulo o recimo polletni odpovedi. Ponudite lahko, da bi se cena v prihodnje tudi povečala, če bi narasle cene najema podobnih prostorov. Na razgovorih lahko o slabem stanju tudi nekoliko »blefirate«, vendar najemodajalec ne sme dobiti občutka, da je vaše poslovanje tudi ob nižji najemnini ogroženo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *