Najemnina za prostore

Avtor: Lidija Robnik | Objava: 10.09.2012V zgradbi, katere lastniki so tri fizične osebe, je eden od lastnikov odprl trgovino s pohištvom in opravlja dejavnost kot d. o. o. Zanima nas, ali se mora za prostore, v katerih opravlja trgovinsko dejavnost, obračunati najemnina, ali se samo sklene pogodba o koriščenju prostorov.
 
Sklenjena mora biti najemna pogodba med lastniki in lastnikom, ki bo odprl trgovino s pohištvom. Preostala lastnika se morata strinjati, da bo eden od lastnikov opravljal pridobitno dejavnost. Vrednost najemnine je odvisna od dogovora in vsebine pogodbe med lastniki zgradbe.
 
Pripomnila bi tudi, da morata preostala dva lastnika zgradbe, ki sta fizični osebi, vrednost najemnine, ki jo bosta prejela, prijaviti v letno napoved dohodnine. Od prejetih najemnin lahko uveljavita 40 odstotkov normiranih stroškov in od osnove za dohodnino obračunata in plačata 25 odstotkov akontacije dohodnine. Dohodek od najemnine morata prijaviti najpozneje do 15. januarja za preteklo leto ali petnajst dni po prejemu najemnine.
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *