Najpomembnejša sogovornika podjetnikov

Avtor: Mija Repovž | Objava: 13.03.2012

Slab mesec dni je, kar je nova ministrska ekipa prisegla v državnem zboru in od predhodnikov prevzela delovne naloge.



S spremembo zakona o vladi smo dobili na novo oblikovane resorje, podjetnikom pa bosta usodo še naprej najbolj krojila finančni in gospodarski minister, ki je odslej zadolžen še za tehnologijo. Prvi mož finančnega ministrstva je postal Janez Šušteršič, prvi mož ministrstva za gospodarstvo in tehnologijo pa Radovan Žerjav. Kako bosta opravljala svoje delo, bo pokazal čas, ob prevzemu resorjev pa poglejmo, kdo sta človeka, ki sta v vladi najpomembnejša sogovornika podjetnikov.
 
Kemijski tehnolog, ki je iz skupine Nafta Lendava po kratkem postanku na prometnem ministrstvu, vodenju stranke in poslanskem delu prevzel vodenje gospodarskega resorja. (Foto: Robert Balen)
Radovan Žerjav, minister za gospodarstvo in tehnologijo
 
Ve, kaj je njegovo delo?
 
Radovan Žerjav, 43-letni magister kemijske tehnologije, je že tretji delovni dan na ministrstvu, še preden se je dobro razgledal naokoli, izkoristil za obisk na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in njenemu predsedniku povedal, da se bo vlada zavzemala za razbremenitev gospodarstva. Obljuba je bila sprejeta z odobravanjem. Nič nepričakovanega, saj GZS mantro o nujni razbremenitvi gospodarstva ponavlja že leta. V zameno je Žerjav pri zbornici dobil podporo za prenos gospodarske diplomacije z zunanjega ministrstva, kjer je bila doslej, v njegov resor. Poznavalci vloge diplomatske aktivnosti pri pospeševanju gospodarskega razvoja omenjeni prenos ocenjujejo za strokovno sporno potezo. 
 
Kakšne reference ima novi gospodarski minister, ki naj bi skupaj s kolegi slovensko gospodarstvo z inovativnimi programi pripeljal v nov ekonomski in razvojni ciklus? Žerjav je diplomant mariborske Tehniške fakultete, kjer je študiral  kemijsko tehnologijo. Po končanem študiju se je zaposlil v skupini Nafta Lendava najprej kot tehnolog, nazadnje pa kot pomočnik direktorja skupine za tehnično področje, tehnični direktor hčerinskega podjetja Petrochem, leta 2006 pa hkrati še hčerinske družbe Nafta Biodizel. Vendar direktorska naloga v tem podjetju nikoli ni bila operativna in sodeč po informacijah s spletne strani skupine to podjetje ni več živo.
 
Po padcu prometnega ministra Janeza Božiča, sicer člana stranke SLS, je bil Žerjav septembra leta 2007, tik pred koncem mandata prve Janševe vlade, povabljen in izvoljen za prometnega ministra. Mesec dni pozneje je postal poslanec državnega zbora, nekaj pozneje pa predsednik SLS.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *