Nakup vinjet

Avtor: Lidija Robnik | Objava: 09.02.2010



Ali podjetje lahko kupi vinjete za avtoceste za svoje zaposlene? Nekateri uporabljajo službena vozila, drugi svoja.
 
V primeru, da kupite vinjete za vsa službena vozila, ki jih uporabljajo zaposleni za službene namene, je za vaše podjetje nakup vinjet strošek, ki vam je tako z računovodskega kot davčnega vidika v celoti davčno priznan.
 
V primeru, da kupite vinjete za službena vozila in zaposleni avtomobile uporabljajo tudi za zasebne namene, jim morate obračunati boniteto za uporabo službenega vozila v zasebne namene v višini 1,5 ali 1,875 odstotka (če povrnete tudi stroške goriva) od nabavne vrednosti avtomobila (ki se vsako leto znižuje za določen delež). V tej vrednosti obračunane bonitete je všteta tudi vinjeta. Za vaše podjetje je nakup vinjet z računovodskega in davčnega vidika davčno priznan strošek.
 
V primeru, da zaposleni uporabijo za službene poti svoja osebna vozila, jim lahko kupite vinjete in za zaposlene podarjena vinjeta ne predstavlja »bonitete«, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
 
-  da jih pošljete na službeno pot in je službena pot dokumentirana s potnim nalogom,
-  da zaposleni uporabijo svoje osebne avtomobile,
-  iz potnega naloga je razvidno, da so morali zaposleni na službeni poti uporabiti ceste, na katerih se za vožnjo po njih zahteva vinjeta.
 
V primeru, da bi kupili in podarili vinjete vsem zaposlenim, tudi tistim, ki ne opravijo nobene službene poti, je zanje takšna podarjena vinjeta v celoti boniteta, ki jo morate obračunati pri plači, in vrednost vinjete povečuje njihove bruto plače. Na ta način bodo plačali več prispevkov iz bruto plače (22,1 %) in večjo akontacijo dohodnine (dohodninska lestvica). Delodajalec mora obračunati in plačati tudi prispevke na bruto (16,1 %). Če je v tem primeru obračunana boniteta, je za podjetje nakup vinjet in prispevki na boniteto v celoti z računovodskega in davčnega vidika priznan strošek. Če delodajalec ne obračuna bonitete, je nakup vinjet davčno nepriznan strošek.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *