Nakupi iz domačega fotelja

Avtor: Gregor Baš | Objava: 10.04.2002

Nakupovanje v spletnih prodajalnah ima svoje pomanjkljivosti, a tudi prednosti. Predstavljamo vam nekaj pri nas najbolj priljubljenih e-trgovin.



Elektronske trgovine so se že dodobra razširile tudi pri nas. Koliko ljudje v njih kupujejo, pa je spet drugo vprašanje. Tako kot vsaka stvar imajo svoje dobre in slabe lastnosti. Dobra je nedvomno prihranek časa, saj vam ni potrebno vzeti pot pod noge in se odpraviti v trgovino. Slaba lastnost pa je recimo to, da izdelka, ki ga kupujete, ne vidite v živo, temveč zgolj na fotografiji, kar pa je včasih nehote zavajajoče, vendar ima ta medij pač tudi svoje omejitve. Pa si poglejmo nekaj spletnih prodajaln.

Emka

Spletna prodajalna Mladinske knjige ( www.emka.si) je ena bolje založenih spletnih trgovin pri nas. Oblikovana je prijetno in tudi nakupovanje je udobno. Kot prva pa uvaja tudi novost pri plačevanju kupljenega blaga. Pri večini spletnih trgovin lahko plačate s kreditno kartico ali po povzetju. V Emki pa imate še dodatno možnost in sicer plačevanje prek Klika, spletne poslovalnice NLB (klik.nlb.si). Takšen način plačila bo morda bolj všeč tistim, ki neradi zaupajo številko kreditne kartice kljub vsem varnostnim mehanizmom, ki jih uporabljajo spletne trgovine.

Amazon – tudi hitreje

Eno prvih in prav gotovo tudi največjih svetovnih spletnih trgovin najdemo na naslovu www.amazon.com. Sprva prodajalna knjig je svojo dejavnost močno razširila. In kaj je prednost nakupa prek luže namesto doma? Vsekakor velikanska izbira. Včasih potrebujete kakšno strokovno literaturo, ki je pri nas ni moč dobiti. Nemalokrat se tudi zgodi, da so knjiga, CD, DVD ali kaj podobnega cenejši, če jih naročite prek luže in plačate vse potrebne dajatve, kot pa če bi jih kupili v kateri izmed slovenskih trgovin. In slaba stran takšnega nakupovanja? Prav gotovo čakalna doba, saj je treba na naročeno in plačano blago čakati tudi več dni ali celo tednov. Zato še ta nasvet: najprej na ameriški spletni strani odkrijte, kaj vas zanima, nato pa poglejte, ali to ponujajo tudi v nemški trgovini pod www.amazon.de. Čakalna doba bo neprimrno krajša.

Menea

Menea ( www.menea.si) je center za pospeševanje e-trgovanja, ki ponuja ugodnosti tako podjetnikom kot tudi potrošnikom. V Menei so na enem mestu zbrani slovenske spletne trgovine in katalogi ter predstavitve podjetij. Predstavitev podjetja je brezplačna, za plačilo pa lahko podjetniki dobijo še marsikatero ugodnost. Center je kot nalašč za manjša podjetja, ki si samostojno težko pridobijo tolikšen obisk potencialnih strank. Trenutno jih je okrog 35.000 mesečno.

Še nekaj spletnih trgovin

Najboljšega soseda boste našli v elektronski obliki na naslovu www.mercator.si. Med elektronskimi policami ne boste lahko sprehodili, ne da bi vam bilo treba paziti, da se v koga ne zaletite. Preverite, kako je z dostavo do vaših vrat.

V Merkurjevi spletni trgovini www.merkur.si lahko kupite nekatere izdelke, ki jih najdete tudi v njihovi klasični trgovini.

Ker bi bilo kupovati drugje potratno, velja obiskati spletno podružnico trgovine Big Bang ( www.bigbang.si). V treh “spletnih prodajnih enotah” najdete belo tehniko, glasbo in vse za dom.

Vse spletne trgovine pa vendarle nimajo v ozadju še klasične “betonske” podružnice. E-trgovina www.superge.si je ena izmed najbolj obiskanih slovenskih spletnih trgovin.

Marsičesa se ne da kupiti v trgovini. Ljudje se ukvarjamo z različnimi dejavnostmi in marsikdaj ima kdo kaj, kar potrebujemo, a tega nikjer ne najdemo. eBay ( www.ebay.com) je veliko spletno zbirališče vseh, ki kaj prodajajo ali kupujejo. Cene se oblikujejo na podlagi ponudbe in povpraševanja. Na naše ozemlje omejeno sejmišče pa najdemo na naslovu www.bolha.com.

Če želite svoje izdelke prodajati v spletni trgovini in tako doseči kar najširši krog kupcev, potrebujete nekoga, ki ve kako se tej stvari streže. Podjetje Zaslon www.zaslon.si je eno izmed tistih, ki vam postavi spletno trgovino.

Pri podjetju Uspeh.com ( www.uspeh.si) vam tudi izdelajo spletno trgovino, poleg tega pa vam nudijo tudi svetovanje, kako pritegniti kar največ kupcev. Spletna trgovina Superge.si je njihova referenca.

WWW.btc-city.com je kraj, kjer imajo svoje spletne poslovalnice prodajalne znotraj ljubljanskega BTC-ja. Prednost takšnega združevanja trgovin je enak uporabniški vmesnik, ne glede na to, v katero trgovino vstopite. Ponudba sicer ni tako bogata kot v klasičnih trgovinah, a se vseeno najde marsikaj uporabnega.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *