Naložbe v obdobju recesije

Avtor: Robert Kleindienst | Objava: 07.05.2008

Kako naj ravnajo investitorji v času, ko lahko pride do recesije? Poznavanje logike delovanja borz in dogodkov iz preteklih recesij je lahko v pomoč, vseeno pa se je treba zavedati, da na borzi že po definiciji vlada negotovost.



Že vsaj pol leta se investitorji po svetu sprašujejo, ali so/bodo ZDA, ki še vedno krojijo potek dogodkov na svetovnih kapitalskih trgih, zašle v recesijo. Kaj grožnja recesije pomeni za investitorje? Ali morajo v primeru, da recesija tudi dejansko nastopi, iz delnic bežati ali lahko recesijo celo obrnejo njim v prid?  
 
Osnovna logika delovanja borz 

Marsikateri investitor osnovne logike delovanja borz žal ne razume. Borze temeljijo na pričakovanjih. Recimo, da javna delniška družba objavi, da je njen dobiček na delnico padel za 20 odstotkov. Tečaj delnice nemudoma po objavi strmo poraste za 10 odstotkov. »Le dokaz več, da so borze navadna špekulacija«, bi porekel nepoučen investitor. Vendar pa to vsaj na razvitih kapitalskih trgih (kamor slovenski žal ne sodi) ne drži. Praviloma je vsak odziv investitorjev na borzi na novo informacijo odvisen od tega, kakšna je nova informacija glede na splošna pričakovanja investitorjev pred njeno objavo. V našem primeru bi si porast cene delnice lahko razložili tako, da so investitorji pred objavo pričakovali bolj slabo informacijo (denimo padec dobička na delnico za 30 odstotkov), kot je nato dejansko bila objavljena.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *