Namesto v pokoj med podjetnike

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 12.01.2004

Čeprav jih šteje čez 70, Jože Žunič v svojem podjetju Center Marketing International že desetletje dela kot najbolj zagnani tridesetletniki. In to na zahtevnem in odgovornem področju, kot je strokovna carinska literatura.



Če bi ga opazovali pri delu, mu vsekakor ne bi mogli prisoditi 71 let. Jože Žunič je v svoji pisarni izredno dinamičen, živahen, vesten in z vso dušo pri »stvari«. Za to ni drugega razloga kot strast - pri svojem delu neizmerno uživa.  

Jože Žunič je lastnik in direktor podjetja Center Marketing International (CMI). Podjetje izdaja strokovno literaturo s področja carin in zakonov, ima štiri redno zaposlene in 46 zunanjih sodelavcev, predvsem ekspertov slovenskih, nemških in švicarskih carinskih oblasti.   

Pri 61 letih ustanovil podjetje 

Jože Žunič je »postal« podjetnik zelo pozno, takrat, ko so njegovi sovrstniki že uživali v pokoju. Malo pred osamosvojitvijo Slovenije se je vrnil iz Beograda, kjer je od leta 1979 delal na Inštitutu za izboljšanje organizacije dela. Tam se je seznanil s carinskimi predpisi, z mednarodnimi konvencijami s področja carin, predvsem pa s Harmoniziranim sistemom in Carinsko tarifo HS, na katerem je temeljila carinska zakonodaja bivše države. Bil je tudi urednik publikacij inštituta in organizator strokovnih seminarjev s področja carin in davkov po Jugoslaviji.

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.
 
Od carin se ni želel ločiti, niti ko se je tik pred razpadom bivše skupne države vrnil v Slovenijo. Ker pa je bil pri 61 letih že zrel za pokoj, je ustanovil podjetje Center Marketing International. Danes izdaja 27 rednih zbirk s področij carin in zakonov za potrebe špedicije, carin in podjetij. Leta 1996 so po javnem natečaju sklenili pogodbo z Evropsko komisijo iz Bruslja o prevodu sistemske carinske zakonodaje v slovenščino.    

Delo traja sedem dni na teden  

Biti podjetnik v zrelih letih ne pomeni, da delaš manj, kot bi moral. Ni izgovorov niti opravičil. Jože Žunič dela vsaj toliko, kot najbolj zagnani tridesetletniki. Na vprašanje, koliko ur preživi vsak dan v podjetju, odgovori: »CMI je zasebna družba, ki izvaja opravila javnega pomena. Delo poteka tako rekoč neprekinjeno ob delavnikih, petkih in svetkih, od sedmih zjutraj do večera.« 

Takšen ritem dela dejansko od njega zahtevajo kupci. Literatura, ki jo ustvarja in izdaja, se neprestano spreminja in dopolnjuje. Naročniki zbirk morajo dobivati spremembe ažurno, takoj ob objavljenih spremembah, špedicije pa spremenjeno zbirko podatkov še isti dan, ko sprememba stopi v veljavo. Tudi spletna stran na internetu, kjer objavljajo Kombinirano nomenklaturo, mora biti takoj dopolnjena.  

Za Žuniča je vsak dan deloven. Pravi, da brezdelje ni zanj in ga ne pozna. »Zjutraj vstajam ob petih, tudi ob nedeljah in praznikih, ob sedmih sem že v pisarni in v njej ostajam do večera.« Z vodenjem podjetja po lastni oceni nima težav in mu vzame še najmanj časa. Tisto »pravo«, uredniško delo opravlja popoldne in ob nedeljah in praznikih. Takrat pregleduje besedila in usklajuje spremembe v zbirkah z uradnimi besedili.   

Za sprostitev tajska masaža 

Kako ohranja neverjetno psihofizično kondicijo? »Rekreacija, ki je postala sestavni in nujni del managerskega dela, pri meni zaradi časovne stiske odpade. Kar naredim za svojo fizično in psihično kondicijo, so redni zdravniški pregledi, katerih izvidi so zadovoljivi, redno fizioterapevtsko razgibavanje, ki mi sproti »nastavlja lagerčke«, in občasna joga. Tu in tam, kolikor pač utegnem, obiskujem tradicionalno tajsko masažo, ki je za managerje, preobremenjene z delom, zelo koristna. Kaj več pa že ne gre,« odgovarja ta vitalni podjetnik. Sicer pa na posebne programe za ohranjanje vitalnosti ne prisega. Meni namreč, da mora biti sposobnost za uspešno opravljanje zahtevnih poslov v enainsedemdesetem letu starosti prirojena.    

V službi tudi na silvestrovo 

Jože Žunič nikakor ne sodi med tiste, ki menijo, da je podjetništvo samo za mlajše. Pri sebi opaža veliko prednosti pred mladimi podjetniki. Jasno, na prvem mestu so izkušnje, ki pa še zdaleč niso odločilne. Največjo prednost vidi v vztrajnosti. Mladim očita zaletavost in pomanjkanje volje za dolgoročno delo. Mladi prepogosto, takoj ko se pojavi težava, menjajo dejavnosti, skačejo iz enega posla v drugega in so tako ves čas na začetku. »Mi smo pri delu vztrajni in zlepa ne odnehamo. Od leta 1997 se je dvakrat zgodilo, da smo carinsko tarifo vlagali v mape na silvestrovo, med novoletnimi prazniki pa razvažali po carinah in špedicijah. Torej, velikokrat je za uspešno opravljen posel potrebna žrtev.«  

Vsa Žuničeva pozornost je trenutno usmerjena v 1. maj 2004, ko stopi v veljavo evropski pravni red. Do takrat bo z vso natančnostjo opravil naloge, ki jih od njega zahtevajo naročniki in Evropska komisija. Po tem pa ... bo še videl.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *