Nasprotnik se skriva v zraku

Avtor: Borut Meško | Objava: 10.06.2003

Od kvalitete poslovnih prostorov je odvisen zrak, ki ga dihate, ko ste na delovnem mestu.



Zaradi širitve dejavnosti ste v poslovnem delu mesta najeli prostore, kamor ste se po nasvetu maklerja preselili z vašim podjetjem. Toda že nekaj časa ugotavljate, da sodelavci tožijo nad slabim počutjem, vsake toliko časa jih ostane nekaj na bolniški. Sprva ste prepričani, da gre za običajne viroze, ki se pojavljajo ob prehodu letnih časov.

Toda ko tudi vas začne boleti glava, dobite vnete oči, kihate in postanete razdražljivi, pokličete vašo zdravnico. Ta ugotovi, da gre za prehlad in vam svetuje, da za nekaj časa ostanete doma. Tudi sami ste prepričani, da so bolezenski znaki posledica velikih obremenitev, ki ste jih pri poslu doživljali zadnje čase. Čez vikend pa se vaše stanje nenadoma izboljša. Kljub temu, da vam je vaša zdravnica svetovala počitek, se vrnete v podjetje. Toda že v ponedeljek se vsi simptomi ponovijo, vaša tajnica pa je še vedno na bolniški.

Kaj ste dogaja? Ste morda žrtev kakšne nevarne bolezni, se sprašujete. Malokdo pomisli, da je lahko vzrok za težave slaba klima v podjetju in to v dobesednem pomenu. Dobrodošli v klubu! Postali ste žrtev zahrbtnega sindroma.

Tudi zgradbe so lahko bolne

Večina ljudi v industrijskih državah preživi 90 odstotkov svojega časa v zaprtih prostorih. Zato je kvaliteta zraka v prostoru (po angleško: IAQ - Indoor Air Quality) odločilna za dobro počutje.

Po svetu od 70. let dalje ugotavljajo naraščajoč pojav »sindroma bolnih stav« (SBS - Sick Building Syindrom). Tako je po oceni Svetovne zdravstvene organizacije ta sinddrom lastnost že kar tretjine vseh poslovnih zgradb. Praviloma je mogoče za bolno proglasiti tisto zgradbo, v kateri ima več kot 20 odstotkov zaposlenih zdravstvene težave. Stroški zaradi njihove manjše produktivnosti, ki so posledica sindroma, so lahko zelo visoki.

Mikrobi in biocidi v klimatskih napravah

Vroča poletja so tudi pri nas naredila svoje in če razmišljate o tem, kako bi ohladili svoje poslovne prostore, bodite previdni. Klimatizacija je učinkovita le, če topel zunanji zrak nima vstopa v notranjost prostorov. S postavitvijo nekaj prenosnih klimatskih naprav, ki bodo samo "razgibale" zrak, ne bodo pa ga ohladile tako, kot bi si želeli, boste po nepotrebnem tratili elektriko.

Toda če se odločite za popolno klimatizacijo, ki zahteva vgradnjo klimatske naprave z izstopom zraka skozi steno, se drastično zmanjša izmenjava zraka v prostoru s tistim v zunanjem okolju. Hlape in prah, ki se sprošča, morajo klimatske naprave filtrirati. Toda, če filtrov ne zamenjujete redno, na nastanek SBZ ne boste dolgo čakali. Največji problem je onesnaženost z mikrobi v tistih delih klimatskih naprav, ki vlažijo zrak. Posledice: utrujenost, glavobol, alergijske reakcije in neprijetne vonjave.

Klice bakterij je mogoče zatreti tako, da v klimatske naprave dodamo biocide. Toda tudi biocidi povzročajo pri ljudeh alergije in imajo dolgoročne negativne posledice za zdravje.

Zrak naj ne kroži prehitro!

Če ste razvajeni do te mere, da bi svoje poslovne prostore sredi poletja najraje spremenili v neprodušne hladilnice, se sindromu bolnih zgradb ne boste mogli izogniti. Klimatske naprave namreč povzročajo hitro kroženje zraka.

Normativ za kroženje zraka je lahko 10 centimetrov na sekundo (v Evropi) pa vse do pol metra na sekundo, kar je pogodu predvsem Američanom. Večje učinkovitosti hlajenja si kot uporabnik klimatskih naprav niti ne morete privoščiti, sicer bi vam v poslovnih prostorih v trenutku odpihnilo vso dokumentacijo.

Znižanje temperature v prostoru je sicer mogoče doseči tudi s klasičnimi senčili. Če pa okoliščine tega ne omogočajo in ste se odločili za nakup klimatskih naprav, izberite tisto, ki pri največji zmogljivosti ne povzroča prehitrega kroženja zraka. Norme naj bodo bliže evropskih kot pa ameriškim. Vedite pa, da bo nevarnost za nastanek SBZ ostala.

Od vnetih oči do načetega imunskega sistema

Razlog namreč niso samo klimatske naprave, povzročitelji SBZ so lahko nove sintetične snovi, ki jih je vse več tudi v novejših poslovnih zgradbah. Lahko ste stalno izpostavljeni sicer nizkim koncentracijam teh snovi, ki pa postopoma načnejo imunski sistem.

Simptomi SBZ so na prvi pogled nedolžni, čez čas pa postanejo nevarni. Začne se z reakcijami, ki so podobne "klasičnim" alergijam: pordečela koža, draženje v očeh, nosu in grlu, glabovol ali težave s koncentracijo. Konča pa se lahko z "multiplim kemičnim sindromom", ko lahko postane vaš imunskih sistem v najhujšem primeru tako občutljiv na sintetične snovi in hlape, da v onesnaženih prostorih ne boste mogli ostati niti za trenutek.

Iskanje vzrokov za nastanek SBZ je lahko težavno, saj je mogoče v zaprtih prostorih najti do 1500 različnih snovi, ki krožijo v zraku. Upoštevati pa je treba tudi to, da se škodljiv vzajemni učinek teh snovi lahko še poveča, zato predpisi, ki določajo najvišje dovoljene koncetracije posamezne snovi v zraku, ne pomagajo. Če se pojavi SBZ, pomagajo le izjemno zahtevni posegi: odstranitev ali pa hermetična izolacija objektov, ki oddajajo škodljive emisije.

Bodite pozorni na gradbene materiale

Če se trenutno zdi, da se sindrom bolnih zgradb vas ne tiče, pa boste kot investitorji, lastniki nepremičnin ali delodajalci v bližnji prihodnosti prisiljeni poskrbeti za boljšo kvaliteto poslovnih prostorov. Ne le zaradi vašega zdravja, temveč zaradi dejstva, da tako kot v svetu tudi v Sloveniji že 40 odstotkov mladih trpi zaradi alergij. Bolne zgradbe se lahko v hipu spremenijo v klinike.

Pri obnovi ali gradnji poslovnih prostorov so na Zahodu vse bolj iskani strokovnjaki, ki svetujejo pri izbiri ekološko nespornih gradbenih materialov. Resnici na ljubo pa je treba povedati, da tovrstnih strokovnjakov z ustreznimi referencami pri nas še nimamo, saj doslej po njih ni bilo resnejšega povpraševanja (glej okvir Kako je pri nas). Zaenkrat pa nam lahko pomaga vsaj zdrava pamet.

Spremembe, ki ublažijo sindrom

K ublažitvi SBZ lahko prispevajo nekatere spremembe, ki ne zahtevajo večjih stroškov. V poslovnih prostorih, kjer posamezniki ne morejo vplivati na kvaliteto zraka in svetlobe, ker jih uravnavajo centralne naprave, se lahko simptomi SBZ še zaostrijo zaradi občutka nemoči. K izboljšanju lahko veliko prispeva postavitev individualnih delovnih mest, ki imajo lastne svetilke, bližina okna z možnostjo nastavitve žaluzij ipd.

Na tujem visoke odškodnine in certifikati

V ZDA lahko posamezniki, ki jih je prizadel SBZ, s tožbo izterjajo odškodnine. Te so lahko zelo visoke, zato lastnikom in posrednikom z nepremičninami svetujejo, da pravočasno pridobijo izvedensko mnenje. Tudi v Nemčiji vse več najemnikov in kupcev nepremičnin zahteva tako imenovane "eko certifikate", ki jih izdajajo neodvisne ustanove. Certifikat vsebuje podroben opis o obremenjenosti zgradbe s škodljivimi emisijami. Na Švedskem so šli še nekoliko dlje. Od leta 1992 veljajo strogi predpisi glede vzdrževanja zgradb in novogradenj. Gradbeno dovoljenje je mogoče dobiti samo ob priložitvi ustreznega certifikata o uporabi biološko neoporečnih gradbenih materialov in snovi.

Slovenija: brez predpisov, brez analiz

Nobena pooblaščena ustanova v Sloveniji ne spremlja, kako je s sindromom bolnih zgradb in kvaliteto zraka v notranjih prostorih. Prav tako ne obstajajo predpisi s tega področja. Edini zakon, ki ureja razmere v delovnem okolju, je jugoslovanski zakon iz leta 1971, ki je zastarel. Alenka Spermenski s Centra za ekologijo in toksikologijo iz Ljubljane pravi, da so sicer usposobljeni za meritve kvalitete zraka v notranjih prostorih, vendar jih opravljajo le po naročilu. Doslej se še ni zgodilo, da bi kakšna stranka naročila celovit pregled v zvezi s SBZ ali IAQ. Običajno naročniki predlagajo meritve snovi, za katere sami domnevajo, da presegajo normalne koncetracije (CO2, formaldehidi itd.) Zaradi pomanjkanja predpisov se pri opravljenih analizah na Centru za toksikologijo sklicujejo na priporočila o mejnih dovoljenih koncentracijah, ki veljajo v EU, vendar v Sloveniji ta priporočila niso pravno utemeljena v primeru odškodninskih tožb.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *