Nastop pred občinstvom

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 07.05.2008

Prosili so vas, da predstavite svoje podjetje na konferenci. Hm, in že ste v zadregi, kako se obleči, kako se obnašati, kako oseben stik navezati z občinstvom.


(i-StockPhoto)

Kako naj se oblečem? Kaj naj jem in pijem pred nastopom? Podobnih vprašanj lahko še celo vrsto naniza vsakdo, ki se mora udeležiti pomembnejšega srečanja, ki mora predstaviti kako rešitev ali odpredavati daljši tečaj. Kajti občinstvo vas najprej vidi, šele potem sliši. In če pridete bliže, vašo bližino zaznajo tudi druga čutila, posebej voh.  

Obleko prilagodite publiki 

Obleka naredi človeka – je že star rek. Seveda mora tudi človek v njej biti »narejen«, sicer dobra obleka pomaga le do trenutka, ko spregovorite ali vas občinstvo zazna še drugače kot vidno.  

Pri obleki je osnovno pravilo, da je pametno biti oblečen za odtenek bolje, kot od vas pričakujejo - nikakor pa ne pretiravajte. Poznavanje okolja, v katerem se boste pojavili, je bistvenega pomena. Če boste svojo rešitev predstavljali v finančni ustanovi, bo poslovna obleka (praviloma temnejše barve) obvezna. Če boste predavali skupini ameriških inženirjev v njihovem podjetju, bosta za moškega majica in običajne hlače čisto dovolj (jeansa pa se le izogibajte). Glede oblačenja se pravila in navade skozi čas spreminjajo. Če primerjamo samo Evropo in Ameriko – del ameriške sproščenosti je globalizacija prinesla k nam, naše bolj formalne navade pa so našle plodna tla tudi ponekod na oni strani luže (kravato je na primer pri moškem v Ameriki videti pogosteje kot pred leti).  

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *