Nasveti podjetnikom, ki razmišljajo o gradnji novega objekta

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 14.03.2006



Podjetniki naj se najprej pozanimajo o najemu obstoječega ali celo obnovi starega objekta, kajti gradnja novega objekta na lokaciji, ki nima izvedbene dokumentacije je lahko dvorezen meč, saj se poslovni dogodki razvijajo danes zelo hitro, in še preden dobi podjetnik dovoljenje za gradnjo, so potrebe že lahko drugačne. Minimirati stroške in tveganje je za podjetnika najpomembneje, da ostane prilagodljiv novim razmeram. 

Posebej zanimivi in obenem potencialno nevarni so obstoječi, starejši objekti, ki se v nekaterih primerih zaradi propadlih lastnikov prodajajo po izredno ugodnih cenah. Ti objekti so lahko velika priložnost, saj že obstajajo in jih je za usposobitev treba le prilagoditi potrebam aktualnega podjetnika. V tem primeru je dovolj le lokacijska informacija, na podlagi katere se lahko rekonstruira objekt, torej ni nobenih stroškov in izgubljenega časa s papirnato vojno. Ob tem je treba biti zelo pozoren na obstoječo dokumentacijo o teh objektih, predvsem o tem ali imajo uporabno dovoljenje. Če ga imajo, sta nakup in rekonstrukcija smiselna, sicer pa lahko tak nakup postane nočna mora, kajti poslovni prostor - predvsem proizvodni obrati brez uporabnega dovoljenja ne morejo opravljati dejavnosti. Pridobivanje potrebnih soglasij in dovoljenj lahko sproži zahteve dajalcev soglasja po sanaciji infrastrukture, kar pomeni veliko stroškov, dela in izgubljenega časa - če je vmes še kaka nerešena lastninska ovira, je lahko zadeva v pat položaju vrsto let, to pa pomeni finančno izgubo za naložbenika.  

Pri nakupu še nepozidanega stavbnega zemljišča pa velja vezati poplačilo celotne kupnine na rok izdaje gradbenega dovoljenja. Če je lokacija obdelana v sprejetem lokacijskem načrtu, ni bojazni, da gradbenega dovoljenja ne bi dobili, zato je nakup take lokacije gotovo najbolj varen in časovno učinkovit in ga ni treba vezati na izdajo gradbenega dovoljenja. Poslovno-obrtne cone so zasnovane tako in nakup poslovnega prostora v teh conah je gotovo zelo varna naložba. Na drugih lokacijah je treba paziti na morebitne negativne vplive na okolico, predvsem na stanovanjske zgradbe in na utečeno življenje stanovalcev. Čeprav študije vplivov na okolje dokazujejo, da je vse v redu, lahko kljub temu pride do konfliktov z okolico, kar za nikogar ni dobro. 

Pred kakršnokoli odločitvijo pa mora naložbenik zelo dobro premisliti, za kaj potrebuje nepremičnino: le zaradi opravljanja poslovne dejavnosti ali tudi kot naložbo kapitala v nepremičnino. V prvem primeru bo najem prostorov hitra in ekonomična rešitev. V drugem primeru je potrebno več previdnosti, saj lahko nepremičnina iz določenih razlogov in razvoja dogodkov bistveno pridobi ali pa bistveno izgubi vrednost. Pri poslovnih objektih je tisto drugo bolj običajno, še zlasti če se bo v zemljiški politiki obrnilo po zgledu na evropsko prakso in bo ponudba večja. 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *