Natisnili so obleko, rezervne dele in luči

Avtor: Anita Ivačič | Objava: 10.02.2014

Leta 2012 je podjetje Ortotip na trg poslalo prvi tridimenzijski tiskalnik za domačo in polprofesionalno uporabo slovenske izdelave, lani pa so z 1,1 milijonsko investicijo nabavili in zagnali največji stroj za dodajalno tehnologijo v tem delu Evrope. V sodelovanju z različnimi naročniki - od industrije, oblikovanja in medicine - izdelujejo prototipe in maloserijske izdelke.


Tjaša Zupančič - Hartner: »Kako je mogoče, da v podjetju, v katerem smo vsi zaposleni z visoko 7. ali 8. stopnjo izobrazbe, ne znamo sami pripraviti razpisne dokumentacije, ampak moramo plačati agenciji, ki 'pomaga' pri razpisu, čeprav sploh ne pozna našega tehnološkega področja.«

V podjetju Ortotip, ki sta ga leta 2008 kot razvojno usmerjeno zagonsko podjetje ustanovila prof. dr. Igor Drstvenšek in prof. Vojko Pogačar iz univerzitetnega laboratorija za inteligentne obdelovalne sisteme mariborske fakultete za strojništvo, so se vprašali, kako relativno hitro in cenovno ugodno priti do prototipov izdelkov in individualiziranih oziroma maloserijskih izdelkov po meri posameznika, začne opisovati razvojno pot uspešnega murskosoboškega podjetja Tjaša Zupančič - Hartner, ki se mu je kot mlada raziskovalka v gospodarstvu pridružila leta 2012, v začetku vodila podjetje skupaj z dr. Drstvenškom in lani prevzela njegovo vodenje.

 

Interdisciplinarna, trenutno 11-članska ekipa Ortotipa, ki združuje strokovnjake z različnih področij od strojništva, metalurgije in informatike do ekonomije, oblikovanja in medicine, je v letu 2008 začela z razvojem prvega tridimenzijskega tiskalnika, plod slovenskega znanja in razvoja. Ciciprinter, kot so ga poimenovali, se od konkurenčnih tiskalnikov, ki se jih na trgu dobi že od 500 evrov naprej, razlikuje predvsem po večji delovni površini in večji kompleksnosti. »Naš 'cici' tiskalnik za domačo uporabo in hobi uporabo ni nikakršen instant 'kavni avtomat', ki bi mu dal tridimenzionalno sliko, vstavil kartušo z materialom, in stiskal izdelek. To ni to, kar bi si kupci želeli. Tudi najbolj navadni tridimenzijski tiskalniki v 'kit' obliki so namreč nekoliko bolj zahtevni: potrebnih je nekaj ročnih spretnosti, da ga sestaviš, in znanje elektronike za nastavitev pravih parametrov ter izbor materialov,« opiše Zupančič - Hartnerjeva inovativni produkt, ki so ga razvili v sodelovanju z Razvojnim centrom za sodobne materiale in tehnologije SIMIT iz Kidričevega.

 

Lobanjski vsadki po meri

 

Dodajalne tehnologije so vedno bolj prisotne v medicini, predvsem na področju kirurgije, zobne protetike in ortopedije. Ortotipov 3D Ciciprinter je pravzaprav nastal kot stranski produkt razvoja dimenzijskega biorisalnika za medicinske potrebe. »Veliko sodelujemo z medicinskima fakultetama v Ljubljani in Mariboru, z obema univerzitetnima kliničnima centroma, Inštitutom za tehnologije in material ter z različnimi ustanovami, ki potrebujejo oziroma kažejo interes za sodelovanje, uvajanje novih metod in tehnologij. S pomočjo tridimenzijske tehnologije bo verjetno v bližnji prihodnosti lahko vsak pacient dobil povsem biokompatibilni 'nadomestni del', na primer kolk ali kak drug kostni vsadek, manjkajoči delček čeljusti ali lobanje pri poškodbah glave.«

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *