Naučite se povohati vrtnice

Avtor: Gašper Predanič | Objava: 06.10.2011

Poleti si večina napolni baterije, oddahnemo si od vseh naporov, naužijemo sonca, morja, skratka vsega lepega, kar prinese poletje in kar nam pomaga, da bomo lahko zopet polni delovnega zagona. Ker brez njega ne zmoremo fizičnih in psihičnih dejavnosti, tokrat spregovorimo o izgorelosti.


(Big Stock Photo)

Definicija izgorelosti pravi, da gre za občutke izčrpanosti in zmanjšane motivacije ter zanimanja, predvsem v smislu delovnih opravil. Dejavnikov za nastop izgorelosti je veliko, glavni med njimi pa je stres. Ta je odgovor organizma na zunanje okoliščine. Impulzi, ki povzročajo stres, so seveda lahko različni: preveč dela, časovni roki, zahtevne stranke, preveliki cilji, pritisk na delovnem mestu, neprimerno delovno okolje in še bi lahko naštevali. Ko se pojavi stres, se telo odzove tako, da se pospeši bitje srca in dihanje, zviša se krvni tlak, poveča se znojenje, zviša se vrednost sladkorja in maščob v krvi, zmanjša se apetit, skratka, telo naredi vse, da se obvaruje pred morebitnimi negativnimi posledicami stresa.
 
Vendar se nikar ne zanašajte na to, da bo telo v boju proti stresu dolgoročno naredilo vse samo. Še preden se lotimo pojasnjevanja vseh tistih »nalog«, ki bi morale biti na vaši listi dnevnih prioritet, naj pojasnim, da je stres v življenju izjemno pomemben, saj nas spodbuja k večji učinkovitosti in motivira pri reševanju problemov. Če ljudje ne bi poznali občutka stresa in njegovega pomena, bi bili najbrž kot polži, ki se jim nikamor ne mudi in imajo vedno dovolj časa, da pridejo od točke A do točke B. To pa je precej brezciljno življenje.
 
Pri stresu je pomembno njegovo dojemanje. Vsakdo dogodke doživlja na svoj način. To je odvisno od veliko stvari: od našega razvoja v otroštvu, sprejemanja samega sebe, samozavesti, odločenosti, načina dojemanja življenja, odnosa do reševanja problemov in še bi lahko naštevali.
 
Težava ni v besedi »stres«, pojavi se takrat, ko stres v telesu izzove določene občutke, ki jih ne poznamo in se z njimi ne znamo soočiti. Najboljša rešitev je, da jih sprejmemo, se naučimo poslušati svoje telo in temu primerno začnemo iskati rešitve, ki bodo pripeljale do prilagoditve telesa oziroma občutkov na stres.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *