Ne pozabimo na ribe

Avtor: dr. Tanja Pajk Žontar | Objava: 04.08.2009

Ribe so ena od klasičnih jedi na poslovnih kosilih in večerjah. In prav je tako.


Riba je za poslovno kosilo ali večerjo nedvomno dobra izbira, saj vas po njej ob porciji sezonske solate in nekaj krompirja ne bo neprijetno tiščalo v trebuhu. (BigStockPhoto)

Riba je za poslovno kosilo ali večerjo nedvomno dobra izbira, saj vas po njej ob porciji sezonske solate in nekaj krompirja ne bo neprijetno tiščalo v trebuhu. Pa tudi vaši možgani bodo ostali budnejši kot po obilnem kosilu. Pred leti so se ljudje na poslovnem obedu ribam pogosto raje izognili, predvsem zaradi nadležnega odstranjevanja kosti. Danes lahko v večini restavracij naročimo že očiščeni ribji file ali pa nam izbrano ribo v grobem očistijo.
 
Zakaj uživati ribe?
 
Ribe imajo v prehrani zelo pomembno vlogo, saj so lahko prebavljive in imajo visoko biološko vrednost. Vsebujejo vse aminokisline (gradniki beljakovin), ki jih naše telo ni sposobno tvoriti samo. Poleg tega imajo ribje maščobe ugodno maščobno kislinsko sestavo, saj vsebujejo veliko maščobnih kislin omega-3, katerih delež v naši prehrani se je v zadnjih desetletjih zmanjšal. Uživanje priporočenih količin maščobnih kislin omega-3 zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Ribe pa vsebujejo tudi koristne vitamine in minerale. Zaradi naštetega prehranska priporočila svetujejo uživanje rib dvakrat tedensko, velikost porcije pa naj bi bila okoli 150 do 200 gramov.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *